« Seks
objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana
PRIPAZITE

Koliko partnera je ženama rizično?

Žene koje su imale deset ili više seksualnih partnera u životu možda su povećale izglede da obole od raka, pokazala je studija britanskih znanstvenika

Ne zaboravite na kondom
Ne zaboravite na kondom (Pexels)
Više o

žene

,

seks

,

rizično ponašanje

Posebno se to odnosi na žene kod kojih je rizik od razvoja raka dvostruko veći ako su imale deset ili više partnera u usporedbi s onima koje su imale jednog ili nijednog. Premda su znanstvenici očekivali da će pronaći vezu između broja seksualnih partnera i raka, iznenadila ih je razlika po spolovima. 

- Ranija su istraživanja pokazala da određene spolno prenosive bolesti mogu uzrokovati nekoliko tipova raka. Zanimljivo je da je rizik veći za žene. To je možda zato jer je poveznica između nekih spolno prenosivih bolesti i raka veća u žena - kazao je jedan od autora istraživanja Lee Smith s fakulteta Anglia Ruskin u Cambridgeu. 

Da bi ustanovili kako broj partnera može utjecati na zdravlje, Smith i kolege pregledali su podatke engleske nacionalno reprezentativne studije o starenju te su se fokusirali na 5722 muškarca i žene, starih u prosjeku 64 godine, koji su odgovarali na pitanja o broju partnera i o svojem zdravstvenom stanju. 

Među muškarcima ih je 29 posto imalo jednu ili nijednu seksualnu partnericu, 29 posto ih je imalo između dvije i četiri, 20 posto između pet i devet, a 22 posto deset i više. 

Među ženama, 41 posto je imalo jednog ili nijednog partnera, 36 posto od dva do četiri, 16 posto od pet do devet partnera, a osam posto deset ili više. 

Žene i muškarci koji su imali više partnera češće su mlađi, neoženjeni i više streme cigaretama i alkoholu.

No istodobno se češće bave tjelovježbom i mogu biti na oba kraja, gornjem i donjem, zdravstvenog spektra. U usporedbi sa ženama koje su imale jednog ili nijednog partnera, kod onih koje su imale deset ili više partnera uočeno je 91 posto više izgleda za dijagnozu raka. 

Kod muškaraca u istoj situaciji rizik je bio 64 posto veći. 

Rezultate treba interpretirati vrlo oprezno, rekao je dr. Konstantin Zakashansky, profesor ginekologije na medicinskom fakultetu Mount Sinai u New Yorku. 

Studijom je pronađena poveznica, ali nije dokazan uzrok, rekao je. Povrh toga, nisu specificirane vrste dijagnosticiranog raka.

21.02.2020. 21:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh