« Život
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
PRILIČNO ...

Koliko nas zaglupljuje moderna tehnologija?

Koliko brojeva svojih prijatelja, čak i najdražih osoba iz obitelji, znate napamet? Vjerujemo da će većina pošteno odgovoriti - niti jedan!

Koliko nas je zaglupila tehnologija?
Koliko nas je zaglupila tehnologija? (Arhiva)
Više o

pamćenje

,

tehnologija

,

pametni telefoni

Tehnologija nas je pretvorila u bolje prijatelje, jer zahvaljujući Facebooku nemoguće je propustiti tuđi rođendan. Ne pišemo ih u rokovnike, ne pamtimo, ali se svaki dan pridružujemo vojsci Facebook čestitara.

Živimo u najplodnijem stoljeću, barem kad je razvoj tehnologije u pitanju. Kad je riječ o razvoju mozga, e tu smo u problemima, i to upravo zbog raznih pametnih tehničkih novotarija. Naime, što su nam mobiteli, tableti i slične stvarčice pametnije, to smo mi - gluplji. Tako tvrde nova istraživanja.

Uzmite jedan, vrlo jednostavan primjer - koliko ste telefonskih brojeva pospremili u memoriji telefona, a koliko u vlastitoj glavi? 

A sjećate li se kako ste prije uspjeli pronaći nepoznatu ulicu? Danas gotovo svaki mobitel ima GPS, a on nas u tren oka i bez prevelikog zagrijavanja moždanih vijuga dovede do željene destinacije. Sve je to nama dala naša moderna tehnologija.

"Ona koristi određenoj svrsi, ali da se malo ulijenimo kroz to - istina je", smatra Emilija Tarbuk.

Tehnologija nam olakšava život, ali i usporava mozak. To može utjecati na zdravlje i izazvati demenciju.

Upravo zbog toga ne bi bilo loše zapamtiti nekoliko brojeva telefona. Jer, ako zbog ničeg drugog, možda se već sutra nađete u opasnosti, a vašem se pametnom prijatelju isprazni baterija.

18.09.2016. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh