« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
STVARNO?

Koliko je kava zdrava? Izgleda - prilično!

Do sada su istraživači prikupili veliki broj dokaza koji kažu kako kava u umjerenim količinama može pridonijeti zaštiti od raznih bolesti te čak i produljiti životni vijek

Uživajte u svojoj kavici...
Uživajte u svojoj kavici... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kava

,

učinci

Kava - omiljeno jutarnje piće koje nas budi i uvodi u novi dan, jedno je od najčešće konzumiranih pića na svijetu i jednostavno tjera znanstvenike u istraživanje učinaka na ljudsko tijelo i zdravlje.  

Do sada su istraživači prikupili veliki broj dokaza koji kažu kako kava u umjerenim količinama može pridonijeti zaštiti od raznih bolesti (npr. bolesti kardiovaskularnog sustava, dijabetesa, Parkinsove bolesti) te čak i produljiti životni vijek.  

No, neka su pitanja i dalje do nedavno ostala neodgovorena.

Ako se umjerenom konzumacijom kave smatra tri do pet šalica na dan, što je onda s osobama koje piju šest ili više njih? Uživaju li i oni njena zaštitna i ljekovita svojstva? 

Također, neki ljudi posjeduju određene genetske varijacije koje mijenjaju način razgradnje kofeina. Kako onda na njih utječe kava te igra li ulogu vrsta kave - instant ili bez kofeina? 

Najnovije je istraživanje pokazalo, kao što se i pretpostavljalo, da osobe koje konzumiraju kavu zaista karakterizira manji stupanj smrtnog rizika te da se taj rizik dodatno smanjuje kod osoba koje piju osam ili više šalica na dan. Također, dokazano je kako nije važno koja je vrsta kave u pitanju.

Istraživanja o kavi će se i dalje provoditi, a znanstvenici će se sve više okretati prema proučavanju utjecaja načina spremanja kave na zdravlje. 

Sve ovo vam može samo poslužiti kao inspiracija za šalicu mirisne jutarnje kave... uživajte!

21.07.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh