« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
MA DA?!

Koliko je debljina stvarno opasna?

Prekomjerna težina danas je manje opasna za zdravlje nego prije tridesetak godina, pokazala je studija provedena u Danskoj koja je u utorak objavljena u SAD-u

Trbušina je ipak i dalje - trbušina
Trbušina je ipak i dalje - trbušina (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

debljina

,

BMI

,

indeks tjelesne mase

Debljina je opasna za zdravlje, to vjerojatno znaju već i vrapci na grani, no zanimljivo istraživanje pokazalo je da je danas bitno manje opasno biti debeo nego prije, recimo, trideset godina.

Stručnjaci nisu pronašli pravo objašnjenje za to otkriće, ali su ustvrdili da se indeks tjelesne mase povezan s manjim rizikom smrtnosti povećao u posljednjih 30 godina, te prešao s 23,7 koliko je iznosio u razdoblju između 1976. i 1978. na 27 u razdoblju od 2003. do 2013.

Rezultati su potvrđeni kod svih dobnih skupina, i kod muškaraca i žena, a uzimani su u obzir i rizični faktori poput pušenja, kažu znanstvenici čija je studija objavljena u Časopisu američke liječničke udruge.

Ranije studije već su sugerirale da se rizik od krvožilnih bolesti smanjio među pretilima. Prosječni indeks tjelesne mase posljednjih desetljeća narastao je u većini zemalja.

Za ovu studiju, znanstvenici su slijedili tri reprezentativne skupine populacije kroz različita razdoblja.

Radi se o 13.700 osoba iz kardiovaskularne studije provedene u Kopenhagenu od 1976. do 1978., nešto manje od deset tisuća iz studije 1991.-1994. te gotovo sto tisuća iz studije na općoj populaciji provedene u Kopenhagenu 2003.-2013.

Rezultati na tim skupinama pokazuju da indeks tjelesne mase od 27 korespondira s najnižim rizikom smrtnosti od krvožilnih bolesti.

Ako ove rezultate potvrde i druge studije, tada će možda biti potrebno revidirati kriterije Svjetske zdravstvene organizacije koji definiraju pretilost. Ti kriteriji baziraju se na ranijim podacima iz 90-tih godina prošlog stoljeća.

11.05.2016. 11:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh