« Život
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
HMM ...

Koliko ima kofeina u svakodnevnoj prehrani

Mnogi misle da kofeina ima samo u kavi, a to je velika greška jer se, ni krivi ni dužni, lako možemo prepuniti kofeinom tijekom dana

Šalica kave ima 40 mg kofeina
Šalica kave ima 40 mg kofeina (FreeDigitalPhotos)
Više o

kofein

,

kava

,

čaj

,

aspirin

,

energetska pića

,

energetski bomboni

Kofeina osim u kavi ima i u čajevima, čokoladi, žvakaćim gumama, slatkišima, energetskim pićima, a pune su ga i tablete za mršavljenje, pa je zapravo teško procijeniti koliko kofeina dnevno unosimo u organizam.

Recimo, prosječna šalica kave ima 40 mg kofeina, a toliko imaju i dvije šalice čaja ili četiri čaše Coca Cole. Ako vas ovaj podatak čudi, onda sigurno ne znate da u 100 grama Coca Cole ide tek 8 miligrama kofeina.

Red Bull, poznato energetsko piće za koje ste vjerojatno sigurni da svoju snagu duguje kofeinu zapravo ima tek 30 mg kofeina na 100 grama, manje nego kava. Ipak, Red Bull je iznimka, jer u šarolikom društvu energetskih napitaka može se naći i one koji imaju zabrinjavajuće nevjerojatnih 570 mg kofeina u 100 mg tekućine, jednako kao da ste popili 14 šalica kave.

Kofein je najzastupljeniji u nekim energetskim bombonima gdje ga ima fantastičnih 5.555 miligrama na 100 grama, što je apsolutno nezdravo i potencijalno smrtnonosno.

I, na kraju, kofeina ima u priličnim količinama u lijekovima, pa tako u običnom Aspirinu ima čak 65 mg kofeina, a u Repanu 40 mg na 100 grama.

Stoga, držite se vi poneke kave i čaja, ovo ostalo izbjegavajte za svoje dobro.

05.12.2013. 18:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh