« Život
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
ZANIMLJIVO

Koliko Hrvati bijesne na poslu?

Sve smo više pod stresom na radnom mjestu što može dovesti do reakcija i ponašanja koja ne možemo više kontrolirati

Šizite li na poslu?
Šizite li na poslu? (Shutterstock)
Više o

stres

,

posao

,

bijes

Stres na poslu ponekad je toliki da ljudi ne mogu pronaći dovoljno snažan ispušni ventil i brane im popuste na radnom mjestu - kako to izgleda u Hrvata istražio je portal MojPosao.

Čak 86% ispitanika izjavilo je kako su na poslu pod stresom. Najčešća posljedica stresa je razdražljivo ponašanje koju je primijetilo 83% ispitanika, dok je 81% ispitanika zbog stresa imalo problema sa spavanjem. 62% ispitanika zbog stresa je počelo više grickati slatkiše, dok ih je čak 34% počelo (ponovno) pušiti ili pušiti više nego prije. Trećina ispitanika (33%) barem je jednom u proteklih godinu dana javila na posao da su bolesni, iako to nisu bili, a njih četvrtina (23%) počela je (više) piti alkohol.

Najveći uzrok stresa na radnom mjestu su nadređeni

Tri četvrtine ispitanika (74%) izjavilo je kako su im upravo nadređeni izvor stresa. Više od polovice ispitanika uzrok stresa vidi u prevelikoj količini posla (58%), dok je njih 47% izjavilo kako su im kolege iz ureda izvor stresa. 43% ispitanika uzrok stresa vidi u nerazumnim rokovima, a 29% ispitanika smatra da su neodgovarajuća oprema i/li uvjeti za rad glavni uzrok stresa. Svega 6% ispitanika uzrok stresa nalazi u sebi, tj. u neposjedovanju kompetencija za obavljanje radnih zadataka, dok njih 13% priznaje da im stres uzrokuje loša samoorganizacija.

Od ispitanika koji su naveli da im je nadređeni uzrok stresa, najviše ih smeta neprihvaćanje i neuvažavanje tuđeg mišljenja i tuđih ideja (53%). Polovicu ispitanika 'izluđuju' nerealna očekivanja nadređenih o količini posla koji treba odraditi (50%) kao i očekivanja o vremenu potrebnom da se neki posao obavi (50%). Trećinu ispitanika (34%) smeta sveprisutni nadređeni koji kontrolira i nadgleda svaki korak zaposlenika, a petinu (22%) ispitanika smetaju dugotrajni i nepotrebni sastanci s nadređenim. 16% ispitanika navelo je druga ponašanja nadređenog koja im izazivaju stres kao što su nepoštovanje, mobbing i podcjenjivanje.

Od ispitanika koji su naveli da su im kolege izvor stresa, u najvećoj mjeri ih smetaju 'zabušanti' (65%) - to su kolege koji ne obavljaju svoj posao, a nadređeni to ne primjećuje. Neposjedovanje kompetencija za rad smeta 35% ispitanika, dok njih 28% smetaju kolege koji pauze provode ogovarajući druge. 25% ispitanika smetaju kolege koji općenito previše vremena provode na pauzama, a njih 23% smetaju kolege koji su preglasni.

Nadređeni mogu smanjiti stres zaposlenika

Kako bi smanjili količinu stresa koju doživljavaju, većini ispitanika (53%) bila bi dovoljna veća usmjerenost poslodavca na profesionalni razvoj zaposlenika. 42% ispitanika smatra kako bi im stres smanjio i odlazak s posla na vrijeme kako bi se posvetili privatnim obavezama. 39% ispitanika smatra kako bi uvođenje standarda ponašanja, odnosno kućnog reda na poslu smanjilo njihov stres, dok bi 29% ispitanika voljelo dobiti priliku da ih se sasluša.

Uredski bijes 'zahvatio' 51 posto zaposlenika

Većina ispitanika (81%) smatra kako je uredski bijes sve češći i sve ozbiljniji problem zbog toga što se od zaposlenika na radnom mjestu sve više očekuje. Svega 12% ispitanika smatra da uredski bijes nije češći u zadnje vrijeme, ali da možda o njemu više pričamo.

Trećina ispitanika (32%) nikada nije izgubila kontrolu u poslovnom okruženju, dok njih 34% to učini barem jednom godišnje. Kontrolu u poslovnom okruženju na tjednoj bazi gubi čak 15% ispitanika, a gotovo petina (19%) na mjesečnoj bazi.

U situacijama kada su se i sami našli obuzeti bijesom najviše se ispitanika (51%) uspjelo kontrolirati sve dok su na radnom mjestu. 48% ispitanika u toj se situaciji povjerilo najbližim kolegama, a 47% ih je psovalo 'sebi u bradu'. 44% ispitanika u toj je situaciji sklono izaći iz ureda da se 'ohladi', dok ih se 30% u takvim situacijama ipak nastoji kontrolirati te mirnim tonom riješiti situaciju. Petina ispitanika (19%) zbog bijesa je na poslu briznula u plač, a njih 15% je vikalo na osobu koja ih je u takvo stanje i dovela. Svega 6% ispitanika zbog takve je situacije otišlo nadređenom ili službi ljudskih potencijala.

Žene plaču, a muškarci viču

Žene češće briznu u plač, a muškarci viču na kolege. Iako se 19% ispitanika s bijesnim emocijama nosi tako da najčešće briznu u plač, barem jednom je to učinilo čak 61% žena i 11% muškaraca. Na kolegu je barem jednom vikalo 38% muškaraca i 45% žena, a na nadređenog 17% muškaraca i 23% žena. S radnog mjesta je usred radnog dana otišlo (i taj se dan nisu vraćali) 19% muškaraca i 9% žena. Zabrinjavajući je podatak da je 9% muškaraca u naletu bijesa oštetilo uredski namještaj, a 8% računalnu opremu te da je 3% muškaraca fizički nasrnulo na kolegu i isto toliko njih (3%) na nadređenog.

Gotovo polovica muškaraca (48%) izjavila je kako nikada nisu imali nikakve ispade bijesa na radnom mjestu, dok je isto izjavilo 21% žena.

18.08.2016. 13:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh