« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
ZAGRLJAJ

Koliko bi trebao trajati zagljaj?

Istraživanja sugerirala da je bolje izbjegavati “izuzetno kratke zagrljaje”, ostaje nejasno koliko dugo je predugo

Grlite se!
Grlite se! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

zagrljaj

,

grljenje

Zagrljaj nam ponekad treba - nismo dobre volje ili srećemo nekog koga nismo vidjeli sto godina, tako da je zagrljaj način na koji želimo pokazati da nam je stalo... no, tu ima puno više od zagrljaja.

Naime, pravi, dugi i čvrsti zagrljaj donosi pozitivne stvari kako osobi koju grlimo, tako i nama - događa se puno toga u tom jednostavnom potezu.

Zagrljaj od jedne sekunde smatra manje ugodnim od zagrljaja od 5 ili 10 sekundi, a oba su imala slične pozitivne rezultate. Istraživači su se pitali mogu li zagrljaji dulji od 10 sekundi rezultirati posebnom "razinom ugode", ali ti su pozitivni osjećaji blijedjeli kako je vrijeme odmicalo, a najviše uzbuđenja osjetilo se odmah nakon zagrljaja.

>> Jedan zagrljaj dnevno liječi! >>

S druge strane, činilo se da je položaj ruku imao malo ili nimalo utjecaja na sudionike, iznenađujući stručnjake, koji su prethodno smatrali da su "ukršteni" zagrljaji udobniji od zagrljaja "vrat-struk".

U drugom eksperimentu istraživači su promatrali zagrljaje između 206 muškaraca i žena u kampusu Goldsmitha i tražili od njih da ocijene svoje iskustvo na skali od 0 do 100.

Unatoč razlikama u spolu i visini, križni stil bio je najčešći pristup između muškaraca i žena. "Ovo je iznenađujuće jer unakrsni zagrljaj između dvoje ljudi s razlikama u visini djeluje nezgrapno", napisali su autori, izvještava New York Post.

>> Zagrljaji su ljekoviti, grlite se što više >>

Stoga - grlite se, svaku put kad se vidite s ljudima koje volite!

19.11.2021. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    19.11.2021. 18:31
    dugo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh