« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
OBJAŠNJENJE IZ GU-A

Kolike će na kraju biti cijene vrtića u Zagrebu

Novi sustav, stoji u priopćenju Gradskog ureda, sukladno programu javnih potreba u predškolskom obrazovanju, usklađen je s vremenom krize te uvodi izrazitu socijalnu pravednost

Koliko će koštati zagrebački vrtići?
Koliko će koštati zagrebački vrtići? (Tomislav Serdar/CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

cijene

,

vrtići

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba izvijestio je danas priopćenjem o cijeni vrtića na području grada te o načinu ostvarivanja olakšica što se, kako se navodi, u medijima sve češće pogrešno tumači, piše Hina.

Tako je, stoji u priopćenju, ekonomska cijena za redoviti program u petodnevnome radnom tjednu, planirana na temelju prosječnih troškova programa, za redoviti desetosatni program 2000 kuna mjesečno, a za redoviti poludnevni program 1300 kuna mjesečno. Dodaje se da Grad sufinancira program roditeljima djece s prebivalištem na području Zagreba, ovisno o prosječnom mjesečnom prihodu po članu zajedničkog kućanstva, ostvarenom u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca prošle godine.

Pravo na olakšice u plaćanju redovitoga programa utvrđuju predškolske ustanove na temelju dokumentacije koju dostavljaju roditelji uz zahtjev za upis djeteta odnosno u roku 15 dana od nastanka promjene koja utječe na ostvarivanje prava na olakšice.

Ističe se da je gradonačelnik Milan Bandić više puta naglašavao da će se takve moguće promjene razmatrati i pojedinačno rješavati te da je pravo i obveza roditelja da svaku promjenu prijave u roku od 15 dana. Podsjeća se da Zagreb ima 60 gradskih te 45 privatnih i vjerskih vrtića u kojima je 35.000 djece te da je dosadašnji sustav sufinanciranja linearan, što znači da su cijene iste za sve socijalne kategorije te da su izrazito niske.

Ekonomska cijena za redoviti program u petodnevnome radnom tjednu, planirana na temelju prosječnih troškova programa, za redoviti desetosatni program 2000 kuna mjesečno, a za redoviti poludnevni program 1300 kuna mjesečno.

Novi sustav, stoji u priopćenju, sukladno programu javnih potreba u predškolskom obrazovanju, usklađen je s vremenom krize te uvodi izrazitu socijalnu pravednost.

Odnosno, objašnjava se, sudjelovanje roditelja u plaćanju vrtića "kreće se" od nula kuna za one koji imaju najniža ili nikakva primanja, do 2000 kuna mjesečno za one čija su primanja po članu domaćinstva veća od 8000 kuna mjesečno (primjerice, roditelji s jednim djetetom i ukupnim mjesečnim prihodom većim od 24.000 kuna). Drugo dijete pak ima 50 posto popusta u odnosu na spomenute cijene, a treće, kao i svako sljedeće, dijete može besplatno pohađati vrtić.

Podsjeća se da se dohodovno načelo za socijalne olakšice koristi u sustavu dječjih doplataka, stjecanju prava na učeničke i studentske domove te drugdje, a kada je riječ o vrtićima, zaživio je i u nekim hrvatskim gradovima, među kojima i u Rijeci. Navodi se da se informacije o sudjelovanju roditelja u cijeni redovitoga programa predškolskog odgoja djece u zagrebačkim dječjim vrtićima mogu pronaći ovdje.

13.04.2011. 22:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh