« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
PUŠENJE NA TELEVIZIJI

Klinci koji gledaju filmove u kojima se puši i sami skloniji toj navici

Stručnjaci su uočili tu povezanost nakon što su proveli ispitivanje među 5000 tinejdžera i izjavili su da bi njihovo otkriće trebalo potaknuti zakonodavce da promjene cenzorski dobni prag

Fotografija vijesti
Više o

pušenje

,

cigarete

,

pušenje maloljetnici

Nedavno provedeno britansko istraživanje pokazalo je kako su tinejdžeri koji gledaju filmove u kojima likovi na ekranu puše i sami skloniji prihvatiti ovu nezdravu naviku, piše Hina.

Stručnjaci su uočili tu povezanost nakon što su proveli ispitivanje među 5000 tinejdžera i izjavili su da bi njihovo otkriće trebalo potaknuti zakonodavce da promjene cenzorski dobni prag i filmovima u kojima se puši dodijele oznaku da nije preporučljiv za mlađe od 18.

Međutim, aktivisti koji zagovaraju pravo na izbor svakog pojedinca hoće li pušiti kažu da je to neopravdano i besmisleno. Po njihovim riječima, nema dokaza da filmovi koje ljudi gledaju u kinu ili na DVD-u utječu na njihovu odluku o tome hoće li pušiti ili ne.

Stručnjaci sa Sveučilišta u Bristolu rekli su da je potreban pristup koji uključuje sve mjere opreza.

Nakon što su im prikazali 360 najgledanjih filmova od 2001. do 2005. godine na američkim kino blagajnama, znanstvenici su zaključili da adolescenti koji su gledali filmove u kojima se najviše puši imaju 73 posto više izgleda da i sami probaju cigaretu, odnosno 50 posto veći rizik da postanu aktivni pušači.

20.09.2011. 12:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh