« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
NE, NE...

Koji kruh ne bi trebali jesti?

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu British Medical Journal (BMJ), rafinirane žitarice, pout bijelog kruha, povezane s većim rizikom od smrti i kardiovaskularnih bolesti.

Cjeloviti kruh je sasvim OK...
Cjeloviti kruh je sasvim OK... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kruh

Kruh naš svagdašnji je najčešća namirnica, vjerojatno i na svijetu ako ubrojimo sve moguće varijante i podvarijante kruha. No, kao za vraga, baš zapadne zemlje imaju najgori kruh kad se gleda zdravstvena blagodat.

Ukratko, trebali bi jesti pravu vrstu kruha ako ne želite sami sebi naštetiti i dobiti cijeli niz zdravstvenih problema. 

Studija je obuhvatila 148.858 ispitanika. Istraživači su analizirali unos rafiniranih žitarica naspram cjelovitih žitarica te su zaključili da su sudionici koji su jeli gotovo sedam dnevnih porcija rafiniranih žitarica, što je oko 350 grama dnevno, bili u "većem riziku od ukupne smrtnosti i razvoja kardiovaskularnih bolesti".

Bijeli kruh, bijela tjestenina, riža i zaslađene pahuljice neke su namirnice koje sadrže rafinirane žitarice. Rafinirane namirnice su sve one koje tijekom obrade gube nutritivne sastojke i vlakna.

Cjelovite žitarice

Treba napomenuti da možete nekoliko puta mjesečno pojesti krišku bijelog kruha, no ne biste ga trebali previše konzumirati. Ključno je unositi raznovrsnu hranu u organizam.

Kruh s cjelovitim žitaricama, poput integralnog kruha, zasigurno je bolja i zdravija opcija nego bijeli kruh. Kada kupujete kruh najbolje je provjeriti sadržaj vlakana.

Kruh s visokim udjelom vlakana je zdraviji nego namirnice koje sadrže rafinirane žitarice, piše Eat this. Idealno je da kruh koji kupujete sadrži između tri do pet grama vlakana po kriški.

25.03.2021. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.03.2021. 18:00
    samo za rucaK crni kruh više
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh