« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
MLJAC?

Koji kruh je bolji - bijeli ili crni?

Crni kruh se radi od cjelovitog pšeničnog brašna koje se ne obrađuje kako bi se uklonile mekinje i klice

Koji vam je draži?
Koji vam je draži? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

bijeli kruh

,

crni kruh

Kruh je u zadnje vrijeme postao i skuplji i sve čudniji - u našim trgovinama ima stvarno svašta, pa bi trebalo zapravo znati o čemu se radi. 

Uglavnom, osim bijelog kruha tu je i crni te sve moguće derivacije između, no trebali bi gledati ona dva osnovna.... i koje je razlika.

Iako nema velike razlike u kalorijama, postoji velika razlika u hranjivim tvarima. Kada je riječ o hranjivim tvarima, crni kruh definitivno ima više nutrijenata od bijelog kruha. Crni kruh se radi od dijelova zrna pšenice: mekinja, endosperma i klica, zbog čega je tamne boje. Bijeli kruh se pak pravi od endosperma zrna pšenice što mu daje karakterističnu bijelu boju.

Sve o bijelom kruhu

Bijeli kruh radi se od rafiniranog pšeničnog brašna koje se prerađuje kako bi se uklonile mekinje i klice. Bijeli kruh sadrži pšenično brašno koje je "izbijeljeno" kemijskim supstancama kako bi boja kruha bila svjetlija. Također, u bijeli kruh se dodaje rafinirani škrob. U usporedbi s tamnim kruhom, ima manje vlakana.

Sve o crnom kruhu

Crni kruh se radi od cjelovitog pšeničnog brašna koje se ne obrađuje kako bi se uklonile mekinje i klice. Hranjiviji je jer sadrži više vlakana i hranjivih tvari od bijelog kruha. Također, crni kruh je bogatiji vlaknima, te sadrži više vitamina B-6 i E, magnezija, folne kiseline, mangana, cinka i bakra. Crni kruh je svakako zdraviji i sadržajniji u nutritivnom i kalorijskom smislu. Nutritivne vrijednosti crnog kruha odgovaraju posebno odraslima i osobama koje su usmjerene na mršavljenje.

Uvijek čitajte etiketu

Kako biste utvrdili je li crni kruh koji konzumirate zdrav ili ne, savjetuje se da jednostavno provjerite sastojke navedene na pakiranju. Ukoliko piše da ima karamele u njemu, to znači da je kruh jednostavno obojen. Ako je u sastojcima prisutna "cijelo zrno pšenice", to znači da ima klice i mekinje pšeničnog zrna.

03.04.2022. 12:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.04.2022. 13:27
    Crni:)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh