« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana
ZAPAMTITE!

Koje voće prevenira srčani udar?

Redovita konzumacija ovog popularnog voća sprečava srčani i moždani udar - znanstvenici upozoravaju da, kao i u ostalim slučajevima, ni s konzumacijom banana ne treba pretjerivati

Samo ne pretjerujte...
Samo ne pretjerujte... (Arhiva)
Više o

srčani udar

,

banane

Pokazalo se da je svakodnevno konzumiranje hrane bogate kalijem, poput banana, može spriječiti smrtonosan ishod srčanog i moždanog udara, kao i smanjenu elastičnost i suženje arterija. 

Do tog su zaključka američki znanstvenici došli nakon istraživanja provedenih na miševima kojima je prijetila opasnost od srčanog udara. 

Tijekom određenog razdoblja raznim je grupama laboratorijskih miševa svakodnevno u prehranu dodavana manja, normalna ili veća količina kalija. 

Pokazalo se da su krvne žile miševa koji su dobivali najnižu razinu kalija postale puno manje elastične, za razliku od arterija životinja čija je prehrana bila bogatija ovim mineralom. 

No znanstvenici upozoravaju da ni s konzumacijom banana ne treba pretjerivati jer kod nekih to može rezultirati trboboljom, povraćanjem ili dijarejom. 

Britanski Zavod za zdravstveno osiguranje preporučuje dnevnu konzumaciju 3500 mg kalija, a u drugdje u Europi ta vrijednost iznosi 4700 mg.

Jedna banana srednje veličine sadrži ga oko 422 mg. 

Osim u tom voću, kalijem su bogati krumpir, brokula, žitarice, riba, grah, klice, grožđice i perad. 

Na nedostatak kalija u svakodnevnom će nas životu organizam upozoriti znakovima umora, grčevima u mišićima, vrtoglavicama.

30.10.2020. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.10.2020. 09:41
    banane mljaccccccccccccccc
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh