« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
IZVOR ANTIOKSIDANSA

Koje voće je najzdravije?

Razlog zašto je voće i povrće toliko važno za cjelokupno zdravlje jest taj što se radi o namirnicama koje su glavni izvor antioksidansa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

voće i povrće

,

antioksidansi

Ove molekule su poput obrambenog raketnog sustava u našem tijelu, te spriječavaju štetu od molekula po imenu slobodni radikali. Rade po sljedećem principu: kako biste disali, kretali se ili jeli, vaše tjelesne stanice pretvaraju hranu i kisik u energiju. Ove kemijske reakcije stvaraju štetne bioprodukte - slobodne radikale. Zapravo se radi o vrlo reaktivnim oblicima kisika kojima nedostaje jedan elektron i zato ga kradu od normalnih stanica, oštečujući DNK. Ova oštećenja pridonose velikom broju zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, gubitak pamćenja i rak.

>> I voće vas može udebljati!

Antioksidansi utječu na ovaj proces dajući slobodnim radikalima jedan od svojih elektrona kako bi ih stabilizirali. Ili se kombiniraju s njima te stvaraju različite, stabilnije komponente. Postoje također antioksidans enzimi koji pomažu slobodnim radikalima da reagiraju s ostalim kemikalijama i stvore sigurnije, netoksične supstance.

Od stotinu vrsta voća i povrća, koje je najbolje za nas? Odgovor: ono s najvećim ORAC faktorom. ORAC je skraćenica za kapacitet apsorpcije slobodnih radikala.

Top 10 vrsta voća bogatog antioksidansima:

1. Suhe šljive

2. Grožđice

3. Borovnice

4. Kupine

5. Jagode

6. Šljive

7. Naranča

9. Crveni grejp

10. Višnje

25.07.2010. 09:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh