« Žene
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
PREVENCIJA PRIJE SVEGA

Koje sve preglede i kad žena mora proći

Počevši od krvi i šećera do spolno prenosivih bolesti i kolonoskopije saznajte kojim se sve pregledima, po mišljenju liječnika, svaka žena s godinama mora podrvrgavati

Ginekološki pregled
Ginekološki pregled (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

žene

,

PAPA test

,

spolne bolesti

,

mamografija

,

pregled

,

kolonoskopija

,

ginekološki pregled

Kako godine prolaze mijenja se zdravstveno stanje svakog pojedinca i to je neosporna činjenica. Nakon toliko istraživanja, članaka, analiza, iskustava i priča vezanih za zdravlje na površinu je isplivao samo jedna zaključak čija je važnost tolika da način na koji ćemo se postavi spram njega može uvjetovati život ili smrt - prevencija je na prvom mjestu.

Počevši od najobičnijih prehlada do spolno prenosivih bolesti i kolonoskopije, evo koje pregleda svaka žena treba proći prema mišljenju dr. Roshini Raj, urednice sekcije za zdravlje u časopisu Zdravlje (Health).

U dvadesetima

Potpuni sistematski pregled treba napraviti u 21. godini i zatim redovito svakih pet godina do 40. godine kad na preglede treba ići svake godine. Provjeravajte šećer, kolesterol, funkcioniranje štitnjače, jetara, bubrega te razinu vitamina B12 i D. Ginekologa posjetiti i prije, posebno ako imate spolne odnose.

Zatim je tu PAPA test. Vrlo važan pregled jer može otkriti na vrijeme sve nepravilnosti u intimnom području poput raka grlića maternice (rano otkrivanje drastično povećava mogućnost izlječenja). Napravite taj test što prije, obavezno u 21. godini. Ako ste do tridesete godine imali čist nalaz tri puta zaredom, ovaj test možete ponovo obavljati svake tri godine sve do 65. godine.

Obavezno trebate ići na testiranje na spolno prenosive bolesti. Najčešće žrtve ovih bolesti su osobe između 15 i 24 godine. Ako se ne liječe, neke od njih mogu izazvati neplodnost. Testirajte se na HIV, klamidijui gonoreju svaki put kad ulazite u novu vezu i naročito ako ste spolno jako aktivni.

Pregled kože također je jako važan u dvadesetima. Melanom je jedna od vodećih uzročnika smrti među ženama dobi od 25 do 29 godina. Posljednjih 30 godina broj slučajeva melanoma porastao je za 50 posto (najviše zbog solarija). U slučaju da je netko u vašoj obitelj ima sličnih problema, na preglede trebate ići svake godine.

U tridesetima

Obavezan je test na HPV jer je ovo glavni uzročnik raka grlića maternice i većina seksualno aktivnih žena ga dobije u jednom trenutku. početkom tridesetih imunitet žene počinje slabjeti pa su one tada izloženije rizicima. Svakako napravite testiranje čim napunite trideset godina i onda svake tri godine s PAPA testom. U ovom životnom periodu svakako morate kontrolirati i šećer u krvi. Na preglede svake tri godine kako biste na vrijeme uočili opasnost od dijabetesa koji s godinama sve više prijeti.

U četrdesetima

Kolesterol. Ako pušite ili inače imate visok krvni tlak, te ako netko u obitelji ili vi sami imate dijabetes i srčane probleme, na preglede svake godine.

U pedesetima

Mamografija. Rizik od raka dojke raste s godinama - najveći je između 50. i 59. godine (u toj skupini jedna na 42 žene će ga sigurno dobiti - taj odnos raste na 1 od 29 žena u dobnoj skupini između 60 i 69 godina). Rano otkrivanje od nemjerljive je važnosti. Kad dođete u ovaj dobni period, na pregled idite svake dvije godine.

Kolonoskopija. Obavite je kad napunite 50 godina i zatim svakih deset godina. Rizik od kolorektalnog raka je najveći kad prijeđete ovaj dobni prag.

06.10.2013. 13:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh