« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
JEDAN, DVA ...

Koje je idealno vrijeme za vježbanje

Nakon ispitivanja utvrđeno je da postoji razlika u učinkovitosti vježbanja ujutro i navečer

Za bolji san - vježbanje ujutro
Za bolji san - vježbanje ujutro (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

vježbanje

,

zdrav san

,

snaga

,

vježbe za snagu

Neki počinju, a neki završavaju dan vježbanjem, i do sada se mislilo da je jedino važno vježbati, a da vrijeme nije toliko bitno. No, najnovije istraživanje Sveuličišta Appalachian pokazalo je da to baš i nije potpuna istina.

Vjerovali ili ne, ako želite kvalitetan san, bolje je vježbati ujutro. Ispitanici u studiji vježbali su na pokretnim trakama 3 puta dnevno po pola sata, prva grupa u 7 ujutro, druga u 13 sati i, na kraju, zadnja u 19 sati.

Pokazalo se da oni koji vježbaju ujutro imaju duži i čvršći san od ostale dvije grupe, preciznije, proveli su više od tri četvrtine sna u dubokoj fazi, za razliku od ostalih. Kako kažu istraživači, kvalitetan san čuva zdravlje srca i krvnih žila, smanjuje utjecaj stresa i pomaže pri održavanju idealne tjelesne težine. Duljina sna u dubokoj fazi daje nam više vremena za oporavak uma i tijela od dnevnih napora.

No, ako vam je cilj vježbanja snaga, dobit ćete je više upravo kasnijim vježbanjem, jer u poslijepodnevnim satima bolje izvodimo kompliciranije vježbe koje snaže mišiće.

Znači, za dobar san, vježbanje odmah po buđenju ...

16.07.2012. 11:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh