« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
RIZIČNO PONAŠANJE

Koja je najopasnija dob u životu čovjeka?

Kako navodi novo istraživanje, upravo su tinejdžeri najrizičnija skupina jer su otvoreni prema alkoholu, drogama i seksu bez zaštite...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

tinejdžeri

,

život

,

čovjek

,

rizici

Oni su mnogo više od ostalih dobnih skupina skloniji opasnom ponašanju, posebice nakon osjećaja slobode i moći uzrokovanih naletom adrenalina, poslije kršenja zakona i normi. Studija koja je obuhvatila 86 dječaka i muškaraca u dobi od 9 do 35 godina, koji su igrali video igre bazirane na kockanju, pokazala je da su tinejdžeri najviše uživali u rizičnim situacijama, i to pogovoto oni od 14 godina.

No za razliku od djece, adolescenti su također dobri u procijenjivanju situacije i svojih postupaka, pa se može zaključiti kako je za njih riskiranje umjesto sigurnih odluka jednostavno zabavnije.

Dr. Stephanie Burnett, neuroznanstvenica sa Sveučilišta u Londonu objašnjava: ˝Razlog zašto tinejdžeri riskiraju nije problem zbog posljedica nego zbog toga što se odlučuju na na takve akcije.˝

˝U adolescenciji naš se mozak još uvijek razvija, posebice sustav dopamina koji nam pomaže da osjetimo užitak. Navodeći kako je nešto zabranjeno i rizično uvijek ima kapacitet da izazove uzbuđenje i lučenje dopamina, na način ako se postupi suprotno od naloženog˝, dodaje dr. Burnett.

25.03.2010. 15:39:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh