« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
ODABERITE

Koja je dijeta najbolja za vas?

Kakav ste tip osobe? Ljenčina, vježbač, samac, radoholičar ili mladi roditelj?

Odaberite dijetu po svojoj mjeri
Odaberite dijetu po svojoj mjeri (Shutterstock)
Više o

dijeta

,

vježbanje

,

mršavljenje

,

dijeta za mršavljenje

,

učinkovita dijeta

,

najbolja dijeta

,

dijeta za samce

Radite, zabavljate se, podižete djecu - dnevne obaveze ne dozvoljavaju da se brinemo o sebi samima. Evo par praktičnih ideja i savjeta kako živjeti zdravije i osjećati se bolje. Prvo, odlučite se za tip osobe kakav smatrate da stvarno jeste i pročitajte što će vam pomoći.

LJENČINE

Stereotip: Vježbanje? Što je to? A i planiranje unaprijed je teška tlaka ...

"Lijena osoba najviše treba prijatelja s kojim će vježbati, jer zapravo nema ni najmanju želju potruditi se po tom pitanju", objašnjava Dalton Wong, specijalist za mršavljenje u klinici Bodysm. "Takvim je ljudima najbolje da se upišu na neko vježbanje gdje je dobra atmosfera i gdje su ostali vježbači slični (pa su svi tamo kako bi stvarno vježbali). Takvo okruženje stvara dovoljan pritisak da i lijene osobe počnu vježbati", kaže Wong. Što se tiče hrane, ljenčina treba početi planirati. "Odvojite jedno popodne i pripremite obroke za sljedećih par dana", preporučuje Wong. "Kupite sve odjednom u trgovini, i nemojte se sramiti unaprijed izrezanog povrća i voća, jogurta i slične hrane."

"Kod ljenčina takav put može imati dva kraja", kaže nutricionistica Carrie Wiatt, koja je napravila plan prehrane za Jennifer Aniston i Fergie iz Black Eyed Peas. "Oni mogu jesti previše ili premalo, a njihova im ljenost na tanjur sama stavlja gotovu hranu, često punu aditiva, soli i šećera." Kako bi se počeli kontrolirati i uspostavili red u prehrani, ljenčine trabaju jesti kontrolirane porcije svaka tri do četiri sata.

VJEŽBAČI

Stereotip: Bude se u pet ujuro i otrče 5 kilometara ili plivaju u bazenu .. navečer teretana, obavezno

"Vježbačima najviše treba odmor", kaže Wong. Kad je netko stalno u petoj brzini, najvjerojatnije će se ozlijediti i neće više moći vježbati. "Ovisnici o vježbanju trebaju si sami odrediti pauze od uobičajene sheme i odraditi tek pokoje istezanje kako bi dozvolili tijelu da se oporavi od svih napora", preporučuje Wong. "Svaki tjedan intenzivnog treniranja mjesečno trebao bi slijediti tjedan opuštanja." Prehrana vježbača trebala bi biti puna svježe hrane, naročito zelenog povrća i nemasnih bjelančevina.

SAMCI

Stereotip: Večera iz mikrovalne na kauču u zamazanim hlačama ili vikendi ludog clubbinga i opijanja s prijateljima

"Ako ste samac, u vježbanju trebate pronaći one stvari koje volite i ne smatrati ih nekom vrstom pokore nego veseljem. Pošto vam nitko ništa ne naređuje, radite što želite sve dok vam je to zabavno i dobro, bilo to penjanje po stijenama, trčanje ili yoga", kaže Wong. Ista se filozofija primjenjuje na prehranu samaca, jedite ono što volite i neka vam obroci budu zabava, a ne obaveza.

RADOHOLIČARI

Stereotip: Imate najbližu dostavu na skraćenom biranju, a spavate s Blackberryjem pod jastukom

"Naša su tijela napravljena za kretanje, čak i kad se radi samo o dvominutnoj šetnji do aparata za vodu svakih sat vremena ili hodanje stepenicama umjesto lifta", kaže Wong. "Ako želimo održavati ciljnu težinu, potrebno nam je minimalno 15 do 20 minuta kretanja dnevno. Wong također napominje da bi radoholičari trebali imati redovite obroke, jer često zaborave jesti tijekom dana pa navečer pojedu tri obroka odjednom, što je zapravo prejedanje. "Ako vam tijelo funkcionira jako dobro, imat ćete više energije i koncetracije, što znači da ćete biti produktivniji."

MLADI RODITELJI

Stereotip: Bavite se cmizdravom bebom i nemate dva sata vremena za vježbanje

"Roditelji se potpuno posvećuju svojoj djeci", kaže Wiatt. "Provode toliko vremena kuhajući obroke za druge da sami ne jedu kako treba i nemaju dovoljno energije za naporne dane", dodaje Wiatt.

Wong objašnjava da mladi roditelji trebaju posvetiti punu pažnju svojoj prehrani. "Ključ je izbjegavanje usputnog grickanja, nego treba sjesti i pojesti puni obrok. U suprotnom, cjelodnevno grickanje vodi do prevelikog unosa kalorija i dobivanja kilograma." Wong savjetuje vježbanje s djecom kad god je to moguće, bez obzira radi li se o trčanju i valjanju s djetetom ili držanjem djeteta na rukama dok hodate po stepenicama. "Naučite vježbati u kratkim razmacima kad god možete. Kućanski poslovi i trčanje unaokolo troši kalorije i ako tome pridružite čučnjeve ili nešto slično dok dijete spava, bit će dovoljno. Bolje išta nego ništa.

 

Piše: Romina McGuinness/MWN
09.09.2012. 19:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh