« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
OSJETLJIVOST

Koga više boli muškarce ili žene?

Nova studija je pokazala da žene osjećaju jaču boli od muškaraca, no na iskrenost macho momaka je možda utjecala to što su ankete provodile medicinske sestre

Fotografija vijesti
Više o

bol

,

muškarci i žene

,

osjet boli

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford odlučili su saznati koga više boli, muškarce ili žene, a rezultati njihovog istraživanja pokazali su, skoro bez ikakvog odstupanja, da je ljepši spol ujedno i osjetljiviji, piše CBS.

Stručni tim, pod vodstvom profesora pedijatrije Dr. Atula Buttea, pregledao je 160 tisuća izvještaja o boli od 72 tisuće bolničkih pacijenata. Izvještaji o boli se kreiraju tako da pacijenti brojčano, na skali od 0 do 10, izražavali bol koju osjećaju - 0 znači da je nema, a 10 je najgora moguća bol.

Proučavajući izvješća znanstvenici su uočili izraziti jaz među spolovima.

"U brojnim slučajevima razlika je bila čak za jedan cijeli bod na skali od 0 do 10. Sigurno se pitate kolika je to razlika. Poboljšanje za jedan bod indicira liječnicima da analgetici djeluju", rekao je Dr. Atul Butte.

Znanstvenici kažu da je njihovo istraživanje pokazalo kako sada moraju uzeti u obzir kada pomoću skale ocjenjuju razinu boli koju netko osjeća da postoji razlika između muškaraca i žena.

Znanstvenici smatraju da pošto su podaci o boli subjektivni žene lakše priznaju kako se osjećaju nego što to čine muškarci jer anketu najčešće provode medicinske sestre, što može utjecati na iskrenost momaka.

Dr. Butte kaže da i hormoni mogu igrati ulogu oko doživljavanju boli ali kako bi sa sigurnošću mogli utvrditi te razlike između spolova potrebno je detaljnije proučiti ovu materiju.

23.01.2012. 18:03:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh