« Život
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
MA DAJ?

Kofein snažnije djeluje na muškarce

Pripazite na jutarnju kavicu, dečki, jer vam sistolički tlak raste jače nego ženama, a i srce kuca brže

Kofein jače lupa muškarce
Kofein jače lupa muškarce (Shutterstock)
Više o

kofein

,

kava

,

žene

,

muškarci

,

utjecaj

,

energetska pića

,

jutarnja kava

Jutarnja kava omiljen je ritual dobrog dijela ljudi, a zna se da bi trebalo ograničiti unos kofeina na dvije do četiri šalice dnevno, kako bi djelovao blagotvorno, a ne štetno.

>> Kofein ima poguban utjecaj na mlade mozgove >>

No, upravo tom drugom stranom kofeina pozabavili su se znanstvenici na Sveučilištu Buffalu, pokušavši utvrditi kako kofein djeluje na muškarce, a kako na žene. Zanimljivo istraživanje dalo je i zanimljiv rezultat - još od puberteta kofein djeluje različito na spolove, bez obzira o kojim se količinama radilo. 

>> Kofein - može li vas zaista ubiti? >>

Pokazalo se već količna od dva miligrama muškarcima ubrzava puls više nego ženama, a istovremeno im više raste i sistolički tlak.

>> Energetska pića jednaka su kao i droge?? >>

Ova zabrinjavajuća pojava još uvijek nije objašnjena, no znanstvenici vjeruju da je razlika posljedica hormonalnih razlika među spolovima. 

Ono što je znanstvenike stvarno zabrinulo jest činjenica da adolescenti konzumiraju ogromne količine kofeina u energetskim pićima koja mogu kupiti bez problema, a pošto je kofein u njima prirodnog podrijetla, proizvođači nisu dužni napisati koliko ga unutra stvarno ima.

>> Energetski napitci - za i protiv >> 

20.06.2014. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh