« Život
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
OPREZ

Kofein ima poguban utjecaj na mlade mozgove

Tijekom adolescencije u mozgu se eliminiraju nepotrebne sinapse kako bi se mozak razvio do kraja i bio spreman za zahtjeve odrasle dobi

Kofeina ima svugdje
Kofeina ima svugdje (FreeDigitalPhotos)

Najnovije istraživanje provedeno u Švedskoj koncentriralo se na utjecaj kofeina na razvoj mozga u adolescenciji. Kako djeca piju sve više enegetskih napitaka i pića poput Coca Cole, ne čudi interes znanstvenika, a rezultati su očekivani.

Adolescencija je kritično razdoblje u razvoju mozga kada svaki problem može dovesti to teških posljedica, od poremećaja ličnosti do tjeskobe, upotrebe droga i šizofrenije. 

Istraživači su došli do zaključka da količina od 300 do 400 mg kofeina dnevno, što je ekvivalent četiri limenke energetskog pića ili četiri šalice kave može imati vrlo loš utjecaj na razvoj mozga. 

Naime, tijekom adolescencije u mozgu se eliminiraju nepotrebne sinapse kako bi se mozak razvio do kraja i bio spreman za zahtjeve odrasle dobi. U ovom je procesu ključan san, jer se proces odvija tijekom dubokog sna, a na taj način mreža sinapsi u mozgu postaje učinkovitija i snažnija. 

Eksperimenti na mladim štakorima pokazali su da su oni koji su konzumirali kofein imali manje dubokog sna i, na kraju istraživanja, više sinapsi što je opterećivalo mrežu u mozgu.

Stoga, umjesto energetskih napitaka, Cole i kave usmjerite svoje tinejdžere na vodu i zdrave sokove, ma koliko to teško bilo.

27.09.2013. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh