« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BORBA PROTIV RECESIJE

Koalicija postavila temelje projekata za spas gospodarstva

Vlada namjerava pomoći poduzećima da sačuvaju poslovanje i radna mjesta te do kraja godine prevladaju krizu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

recesija

,

krediti

,

hrvatsko gospodarstvo

Čelnici vladajuće koalicije dogovorili su danas načela dvaju projekata snaženja gospodarstva - fondova za gospodarsku suradnju i projekta koji bi se oslanjao na HBOR, a čiji bi se efekti trebali osjetiti već do kraja veljače, izvijestila je premijerka Jadranka Kosor nakon sastanka u vladi.

"Otpuštanje deviznih rezervi i kreditiranje preko HBOR-a prve efekte trebalo bi dati do kraja veljače, a što se tiče drugog modela, nešto sporije. On treba više vremena jer ima puno više problema i prepreka", rekla je premijerka.

Objasnila je da će se za dodjelu četiri do pet milijardi kuna koje bi poslovne banke gospodarstvu plasirale putem HBOR-a "ići na neku vrstu aukcije u određenom razdoblju".

Premijerka nije željela govoriti o detaljima, jer se, kako je objasnila, na projektu koji bi u četvrtak trebala potvrditi Vlada, "danonoćno radi".

"To je veliki posao, naišli smo na mnoge prepreke, ali mislim da mogu reći da ih uspješno savladavamo", rekla je Kosor i dodala da je riječ o novcu koji će ići uz državna jamstva, a da se s poslovnim bankama pregovara o visini kamatnih stopa i sl., te da u pripremi tog projekta sudjeluju sve velike poslovne banke.

Premijerka je naglasila da je bitno osmisliti čvrste kriterije, kako bi novac otišao onima kojima je uistinu potreban i kojima će pomoći da sačuvaju poslovanje i radna mjesta te do kraja godine prevladaju krizu.

"Jedan od temeljnih kriterija za dodjelu kredita bit će da to sve ide onima kojima će uistinu koristiti, kojima uistinu taj novac treba da bi opstali i da bi počeli funkcionirati bolje, bez ikakvog političkog 'mišunga'", rekla je Kosor.

Stiže novi zakon o prebivalištu

S partnerima u koaliciji, za koju je još jednom naglasila da je "čvršća nego ikad", Kosor je dogovorila i donošenje novog zakona o prebivalištu, koji bi se također pred Vladom trebao naći u četvrtak.

"Dogovorili smo da bi u četvrtak Saboru predložili novi zakon o prebivalištu, također veliki i dugotrajan posao koji je konačno usuglašen i za koji mislim da može biti podloga za početak drugog velikog posla - sređivanja popisa birača", rekla je Kosor.

Na pitanje znači li to da ubuduće neće biti moguće da ista osoba ima prebivalište u Hrvatskoj i u BiH, Kosor je odgovorila potvrdno. "Kako sada stvari stoje, neće", rekla je premijerka, naglasivši kako je novi zakon preduvjet za raščišćavanje popisa birača, "mjesta oko kojeg u Hrvatskoj svi neprekidno raspravljaju, svi sve znaju, ali nitko nije praktički ništa poduzeo".

Izvijestila je i da su se partneri dogovorili oko završetka ustavnih promjena, nužnih za donošenje 12 zakona vezanih uz dovršetak pregovora s EU.

"Što se tiče koalicije, još će ovih dana biti nekih usuglašavanja, nakon čega ćemo na Odboru u Saboru pokušati do kraja dogovoriti pojedinosti s oporbom. Ako još nešto preostane, onda ću pozvati predsjednike oporbenih stranaka kako bismo eventualne nedoumice razriješili i izmijenili Ustav", rekla je premijerka. (hina/metro-portal)

12.01.2010. 21:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh