« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PROTUPRAVNA KORIST

Šibenčanin krivotvorinama zaradio 5,1 milijuna kuna

Počinitelj je s ciljem stjecanja imovinske koristi doveo u zabludu oštećene pravne i fizičke osobe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (D. Sokčević / CROPIX)
Više o

krivotvorine

,

gospodarski kriminal

Šibenčanin (49) kazneno je prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku zbog sumnje da je počinio kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave, čime je dvjema pravnim osobama u Šibeniku i Kninu osigurao nepripadnu imovinsku korist od oko 5, 1 milijun kuna, priopćila je šibenska policija.

Osumnjičenik je danas priveden istražnom sucu Županijskog suda u Šibeniku, a kazneno su prijavljene i dvije pravne osobe u Šibeniku i Kninu pod sumnjom da su počinile kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, po zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Šibenska Policijska uprava je na tome slučaju radila više mjeseci, a pod kriminalističkom istragom bilo je više fizičkih i pravnih osoba s područja Šibenika, Vodica, Knina i Kistanja. Policija je u istrazi surađivala s ministarstvom financija te poreznim upravama u Šibeniku i Splitu.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni 49-godišnjak od 2007. do kraja 2008. kao odgovorna osoba u više tvrtaka, u nakani da pribavi znatnu imovinsku korist za pravne osobe koje je zastupao, lažno prikazivao činjenice i knjigovodstvenom provedbom službenih isprava s neistinitim sadržajem doveo u zabludu oštećene pravne i fizičke osobe. Na taj način za dvije pravne osobe pribavio je protupravnu imovinsku korist od ukupno 5,136.952,40 kuna.

Osumnjičenik se, naime, kako je utvrđeno, kao odgovorna osoba u više tvrtaka s područja Kistanja, Knina i Šibenika od 2007. do kraja 2008. koristio knjigovodstvenim uslugama tvrtke i obrta u vlasništvu svoje supruge kako bi prikrio štetu koju je nanio vlasniku tvrtke iz Kistanja, njezinim odgovornim osobama i banci, jer je veći dio dobivena zajma od oko 2, 5 milijuna kuna nenamjenski iskoristio i uplatio u korist svoje tvrtke s kninskog područja.

Također je utvrđeno da je osumnjičenik, u nakani da ostvari imovinsku korist za drugu tvrtku, u kojoj je bio zastupnik 2008., sastavljanjem i nalaganjem knjigovodstvene provedbe više službenih isprava neistinita sadržaja iskazivao nepostojeće dužničko-vjerovničke odnose između više tvrtaka. Tako je za tvrtku iz Šibenika, koju je zastupao, ostvario protupravnu imovinsku korist od oko 2,6 milijuna kuna.

Zbog odgovornosti za kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, odnosno kaznenog djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, kazneno su prijavljene i dvije tvrtke u Šibeniku i Kninu.

U šibenskoj policiji ističu kako se kriminalističko istraživanje nastavlja da bi se utvrdila i moguća druga kaznenih djela koje su počinili osumnjičenik i druge fizičke i pravne osobe. (hina/metro-portal)

12.01.2010. 21:06:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh