« Knjiga
objavljeno prije 13 godina
VELIKO PRIZNANJE

Književnik Philip Roth dobio nagradu Man Booker

Amerikanac Roth, čija djela uključuju "Portnoyevu boljku", "Ogorčenje" te "Zbogom, Kolumbo", dobitnik je i Pulitzerove nagrade za "Američku pastoralu"

Philip Roth
Philip Roth (YouTube)
Više o

književnost

,

Philip Roth

,

Man Booker nagrada

Američki književnik Philip Roth (78) dobitnik je međunarodne književne nagrade Man Booker, koja će obogatiti njegovu pozamašnu zbirku nagrada, uključujući dvije američke National Book Awards, objavljeno je u srijedu, piše Hina.

Roth, čija djela uključuju "Portnoyevu boljku", "Ogorčenje" te "Zbogom, Kolumbo", dobitnik je i Pulitzerove nagrade za "Američku pastoralu".

Man Booker međunarodna nagrada za književnost vrijedna je 60.000 funta, a proglašena je u srijedu na festivalu pisaca u Sydneyju. Njome se nagrađuju živući autori čija su prozna djela pisana originalno na engleskom ili široko dostupna u engleskom prijevodu. Vrednuje se piščev cjelokupni opus za razliku od godišnje Man Booker nagrade za književnost koja nagrađuje pojedinačnu knjigu.

"Više od 50 godina knjige Philip Rotha potiču, provociraju i zabavljaju ogromno, ali i dalje stalno rastuće čitateljstvo", rekao je predsjednik žirija Rick Gekoski. "Njegova zapanjujuća karijera stalno je na visokoj razini. U godinama kada je većina spisatelja u padu, Roth i dalje stvara djela trajne kvalitete", dodao je.

Među ostalim nominiranima za nagradu ove godine bili su Rohinton Mistry, Philip Pullman i Anne Tyler.

Britanski autor John LeCarre, poznat po špijunskim klasicima, odbacio je nominaciju opravdavajući se kako se ne natječe za književne nagrade, ali ga je žiri svejedno zadržao u užem izboru navodeći kao razlog divljenje spram njegova djela.

Prethodni dobitnici međunarodne Man Booker nagrade bili su kanadska spisateljica Alice Munro (2009.), Nigerijac Chinua Achebe (2007.) i Albanac Ismail Kadare koji je osvojio prvu takvu nagradu 2005.

Nagrada će biti dodijeljena na svečanosti u Londonu 28. lipnja.

18.05.2011. 13:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh