Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2011. 13:50:00
VELIKO PRIZNANJE

Književnik Philip Roth dobio nagradu Man Booker

Amerikanac Roth, čija djela uključuju "Portnoyevu boljku", "Ogorčenje" te "Zbogom, Kolumbo", dobitnik je i Pulitzerove nagrade za "Američku pastoralu"

Philip Roth
Philip Roth (YouTube)

Američki književnik Philip Roth (78) dobitnik je međunarodne književne nagrade Man Booker, koja će obogatiti njegovu pozamašnu zbirku nagrada, uključujući dvije američke National Book Awards, objavljeno je u srijedu, piše Hina.

Roth, čija djela uključuju "Portnoyevu boljku", "Ogorčenje" te "Zbogom, Kolumbo", dobitnik je i Pulitzerove nagrade za "Američku pastoralu".

Man Booker međunarodna nagrada za književnost vrijedna je 60.000 funta, a proglašena je u srijedu na festivalu pisaca u Sydneyju. Njome se nagrađuju živući autori čija su prozna djela pisana originalno na engleskom ili široko dostupna u engleskom prijevodu. Vrednuje se piščev cjelokupni opus za razliku od godišnje Man Booker nagrade za književnost koja nagrađuje pojedinačnu knjigu.

"Više od 50 godina knjige Philip Rotha potiču, provociraju i zabavljaju ogromno, ali i dalje stalno rastuće čitateljstvo", rekao je predsjednik žirija Rick Gekoski. "Njegova zapanjujuća karijera stalno je na visokoj razini. U godinama kada je većina spisatelja u padu, Roth i dalje stvara djela trajne kvalitete", dodao je.

Među ostalim nominiranima za nagradu ove godine bili su Rohinton Mistry, Philip Pullman i Anne Tyler.

Britanski autor John LeCarre, poznat po špijunskim klasicima, odbacio je nominaciju opravdavajući se kako se ne natječe za književne nagrade, ali ga je žiri svejedno zadržao u užem izboru navodeći kao razlog divljenje spram njegova djela.

Prethodni dobitnici međunarodne Man Booker nagrade bili su kanadska spisateljica Alice Munro (2009.), Nigerijac Chinua Achebe (2007.) i Albanac Ismail Kadare koji je osvojio prvu takvu nagradu 2005.

Nagrada će biti dodijeljena na svečanosti u Londonu 28. lipnja.

18.05.2011. 13:50:00
http://metro-portal.hr/knjizevnik-philip-roth-dobio-nagradu-man-booker/58993/