« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
28. 8. 2009.

Knjiga dana - Stephen L. Carter: Crna bjelina Nove Engleske

Roman iz visokog washingtonskog društva

Više o

knjiga dana

,

Stephen L. Carter: Crna bjelina Nove Engleske

Kada je Stephen L. Carter, voditelj katedre prava s američkog sveučilišta Yale i autor mnogobrojnih stručnih knjiga i članaka, objavio svoj prvijenac, "Car oceanskog perivoja", časopis Time Out napisao je: "Carter za crne članove visokog društva znači ono što je Henry James značio za washingtonsko društvo, vodeći nas u njihove spavaće sobe i izlažući nam bez ustručavanja njihove motive".

Oštroumnom opservacijom i moći imaginacije koja je u stanju zamisliti intrigantne zaplete te oslikati rijetko viđenu karakterizaciju, Stephen L. Carter vraća se u sveučilišni gradić Elm Harbor.

U središtu priče "Crne bjeline Nove Engleske" dva su sporedna lika iz Cara oceanskog perivoja, likovi koji su ujedno i najugledniji i najmoćniji afroamerički par Amerike: Lemaster Carlyle, bivši savjetnik u Bijeloj kući i dekan najuglednijeg sveučilišta u zemlji, te njegova žena Julia, prodekanica Teološkog fakulteta. Vozeći se kući jedne olujne noći, nakon pretrpljene automobilske nesreće, slučajno nailaze na truplo. Na svoj užas, Julia će u njemu prepoznati uglednog akademika i jednog od svojih bivših ljubavnika...

Neizvjestan i pronicljiv u uvidima u suptilne razlike između odanosti idejama i odanosti ljudima, roman "Crna bjelina Nove Engleske", potvrđuje spisateljsku nadarenost Stephena L. Cartera, jednog od oštroumnijih suvremenih američkih autora.

Prevela Mirjana Valent

Izdavač: Algoritam

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
28.08.2009. 11:20:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh