« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
29. 8. 2009.

Knjiga dana - Michel Montignac: Glikemijski indeks

Otkrijte glikemijski indeks i proniknite u samu bit mršavljenja

Više o

mršavljenje

,

knjiga dana

,

glikemijski indeks

,

Michel Montignac

,

metaboličke bolesti

,

knjiga o mršavljenju

Zašto dva ugljikohidrata iste kalorijske vrijednosti, npr. krumpir i leća, izazivaju vrlo različitu metaboličku reakciju? Zašto ćete se od krumpira udebljati, a od leće ne? Odgovor je u visini  glikemijskog indeksa, a Michel Montignac prvi je u svijetu, još 1986. godine, povezao glikemijski indeks s mršavljenjem. Danas je jedan od najvećih stručnjaka za primjenu tog koncepta u borbi protiv prekomjerne tjelesne težine.

Polazeći od bitno nove prehrambene filozofije, Michel Montignac dokazuje da je izbor namirnica odlučujući čimbenik mršavljenja, odnosno debljanja. Jednostavnim i najčešće nevelikim promjenama naših prehrambenih navika možemo se riješiti suvišnih kilograma, štoviše, možemo spriječiti pojavu metaboličkih bolesti kao što su šećerna bolest i srcožilne bolesti.

Glikemijski indeks (GI) je sustav rangiranja hrane prema njenom utjecaju na razinu glukoze (šećera) u krvi, pa tako GI ukazuje hoće li određena hrana podići razinu šećera dramatično, umjereno ili lagano. Vrsta namirnice koja ima glikemijski indeks u rasponu 1 - 50 pripada u nisku GI hranu, ona koja ima GI od 50 - 75 pripada u umjerenu GI skupinu, dok ona koja ima od 75 - 100 pripada u hranu visokog glikemijskog indeksa.

I laiku pristupačnim jezikom Montignac objašnjava što je to GI, te kako i zašto utječe na tjelesnu težinu. U prvom dijelu knjige jednostavnim jezikom objašnjava što je glikemijski indeks (GI) i kako je primjenom koncepta GI moguće trajno smanjiti tjelesnu težinu, a u drugom su dijelu iscrpne tablice s velikim brojem namirnica i njihovim glikemijskim indeksima. Namirnice su prvo poredane abecednim redom, a zatim i prema visini GI.

Prevela Višnja Ogrizović

Izdavač: naklada Zadro

Opširnije: Moderna vremena Info
Piše: izabrao Nenad Bartolčić
29.08.2009. 15:57:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh