« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
27. 8. 2009.

Knjiga dana - John Updike: Terorist

Psihološki profil potencijalnog teroriste samoubojice

Više o

11. rujna

,

knjiga dana

,

john updike

,

John Updike: Terorist

U godinama nakon napada 11. rujna 2001. panika, strah i revanšizam prelili su se i preko granica SAD-a, pa danas, kada npr. jedan od najpoznatijih zapadnjačkih konvertita na muslimansku vjeru, popularni engleski kantautor Yusuf Islam (Cat Stevens) zagovara ponovno građenje nekih novih mostova i osobnim primjerom na valu svoje nove/stare popularnosti nastoji povezati naizgled nespojivo, mnogi Amerikanci s ogromnim podozrenjem, pa i odbijanjem ustraju u crno-bijeloj slici svijeta kakva im je servirana od Bushove administracije.

John Updike u svom 22. romanu pokušao je te prijepore približiti prosječnom (američkom) čitatelju, ukazati na moguće razloge koji pojedince navode da ljubav za svoju vjeru poistovjete s mržnjom prema «nevjernicima», ali i na impuls koji za to pruža današnje američko (zapadno) društvo.  Priča se vrti oko Ahmada, inteligentnog adolescenta arapsko-američkog podrijetla koji pod utjecajem lokalnog imama polako i postupno postaje sudionikom u planiranju urote koja će uzbuniti tajništvo Domovinske sigurnosti...

Updike nije usredotočen na akciju, njega u prvom redu zanima psihološki profil potencijalnog teroriste samoubojice, njegovi motivi proizašli iz fanatične posvećenosti islamu, i uopće iz sukoba kršćanskog svjetonazora u velikoj mjeri pokleklog pred konzumerizmom i muslimanskog koji mu se opire ali zato upada u neke druge loše obrasce, zasnovane na iskrivljenim interpretacijama izvornog učenja Kurana.

Preveo Borivoj Radaković

Izdavač: Profil knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
27.08.2009. 00:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh