« Knjiga
objavljeno prije 14 godina
10. 6. 2010.

Knjiga dana - Richard Phillips Feynman: Što te briga što drugi misle?!

Iz ostavštine jednog od najvećih fizičara 20. stoljeća

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

dobročinitelj

,

multikulturalnost

Jedan od najvećih fizičara dvadesetog stoljeća i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1965. godine, Richard Feynman (1918-1988) imao je neutoljivu žeđ za avanturama i besprimjernu sposobnost da prepričava zgode iz života

Prva u nizu knjiga "Vi se sigurno šalite, gospodine Feynman!" (Izvori, 2007), postigla je svjetski uspjeh doživjevši u 22 godine brojna izdanja diljem svijeta. "Što te briga što drugi misle?!" posljednja je knjiga Feynmanove književne ostavštine, koju je priredio njegov prijatelj, Ralph Leighton.

Među mnogim pričama ispripovijedanim u knjizi, od kojih su neke smiješne, a druge krajnje ganutljive, susrest ćemo se s Feynmanovom prvom suprugom Arlene, koja ga je poučila neobjašnjivomu misteriju ljubavi ležeći u smrtnoj postelji, dok je on u obližnjem Los Alamosu radio na atomskoj bombi.

Tu je i intrigantna ispovijest o istrazi eksplozije space shuttlea Challengera 1986. godine. U knjizi je nanovo oživljen trenutak Feynmanova otkrića uzroka nesreće te dokazivanja elegantnim eksperimentom: u čašu hladne vode spustio je gumeni prsten, a onda ga izvukao deformiranoga

Feymanova desetogodišnja borba protiv raka okončana je 15. veljače 1988. Knjiga završava jednim od njegovih najelokventnijih i najnadahnutijih govora pod nazivom "Vrijednosti znanja".

 

Preveo Miro Labus

Izdavač: Mozaik knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
10.06.2010. 10:01:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh