« Knjiga
objavljeno prije 14 godina
11. 6. 2010.

Knjiga dana - James J. Sadkovich: Italija i ustaše 1927. - 1937.

O politici fašističke Italije prema ustaškom pokretu i Paveliću

Više o

moderna vremena info

,

Italija

,

ustaše

,

NDH

,

knjiga dana

Američki povjesničar hrvatskog podrijetla napisao je utemeljenu i zanimljivu studiju o politici fašističke Italije prema ustaškom pokretu i Paveliću. Taj odnos nije bio nimalo jednoznačan i da izražava sve mijene u talijanskoj politici prema Jugoslaviji i drugim važnim političkim čimbenicima, posebno Njemačkoj. Dok je podržavao Pavelića i ustaše, Musolinijev režim je održavao i tajne veze s Mačekom i Trumbićem. Glavni cilj bilo je zaprečavanje prodora nacističke Njemačke u talijansku interesnu sferu na istočnoj obali Jadrana i Balkanu.

"Knjiga je vrijedna znanstvena studija koja upoznaje čitatelja s višeslojnim odnosom Italije prema hrvatskom pitanju u razdoblju uoči uspostave diktature do konca 1937. godine. Unatoč protoku vremena ona i dalje ostaje najpouzdanija studija o jednom važnom aspektu talijansko-hrvatskih odnosa u razdoblju između dvaju svjetskih ratova.

Vrijednost knjige leži osobito u sveobuhvatnom istraživanju talijanskih izvora, ali i u prikupljenim podatcima iz arhiva u Hrvatskoj, bez kojih ova tema ne bi mogla biti cjelovito obrađena. Zahvaljujući tome postaju jasniji i odnosi prema hrvatskoj političkoj emigraciji, napose djelovanju ustaškog pokreta ali i Hrvatskoj seljačkoj stranki, koji u traženju inozemne potpore za svoju političku opciju nisu zaobišli ni Mussolinijev režim."

dr. sc. Stjepan Matković

 

Preveo Zoran Bošnjak

Izdavač: Golden marketing / Tehnička knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
11.06.2010. 11:11:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh