« Knjiga
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
9. 6. 2010.

Knjiga dana - Aleksandar Matutinović: Jovanka Broz - Titova suvladarica

Zapisi o dvorskoj okolini Brozovih

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Josip Broz Tito

,

Jovanka Broz

,

luke harding

Matunovićevi zapisi o dvorskoj okolini Brozovih zanimljivi su u svakom pogledu. Zanimljivi su kao osobna drama supružnika, Tita i Jovanke, a i kao drama koja se zrcalila u širim društvenim tokovima. To je i razumljivo, jer je pojam Titove vladavine, u mnogočemu nedodirljiv, mijenjao društveni život u oblik njegovog samovlada.

Brozova taština je bila neograničena. Brozovih manipulacija nisu bili pošteđeni niti najbliži suradnici. Ako je netko od njih težio izraženijoj ulozi pri dijeljenju vlasti, bez milosti bi ga odstranio (Sreten Žujović, Milovan Đilas, Aleksandar Ranković), a pritom si je potporom onih koji su mu se pokoravali jačao vladajući položaj.

Jedino je Jovanka imala mogućnost dijeliti s njim tu taštinu. Razlog tome su bili njena mladost i ljepota. Matunović u knjizi naglašava da su žene za Broza uvijek bile izvor energije i nadahnuća. (S dvjema je bio vjenčan, a s dvjema je živio u izvanbračnoj zajednici.)

I u Jovanki se razgranao Brozov refleks za dominaciju. Koristila ga je gdje je mogla i kad je mogla. Najprije na dvoru. Kasnije i kod uglednih suradnika svoga supruga. Željela ih je nadmašiti po vrijednosti. Uz Brozovu pomoć ih je također spretno ponižavala. To je radila bez ikakve milosti!

Kao Titov liječnik, Matunović je imao mnogo prilika izbliza upoznati Jovankinu suvladarsku prirodu i pretočiti je u živu pripovijest. Vrlo je zorno prizvao u sjećanje najzanimljivije detalje iz bračnog života. Uspješno je oblikovao i neke šokantne scene u inscenaciji suvladarice.

Proučavajući suvladaričin životopis, autor se bavio i psihološkim profilom svoje junakinje, koji je pak kompleksan. Takvim ga je učinio sindrom vlasti, koji traži više od danog...

(Iz pogovora : akademik Žarko Đurović)

 

 

Prevela Ivana Kežić

Izdavač: Mozaik knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
09.06.2010. 09:16:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh