« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
8. 12. 2009.

Knjiga dana - Richard Dawkins: Najveća predstava na Zemlji

Dokazi u prilog evoluciji

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

evolucija

,

Richard Dawkins

Svjedoci smo paradoksa: Dokazni materijal za evoluciju raste iz dana u dan i nikad ti dokazi nisu bili jači. Istodobno, slabo upućeni protivnici evolucije, kreacionisti, glasniji su nego ikad. Ova je knjiga autorov sažetak dokaza da je 'teorija' evolucije zapravo činjenica - jednako nepobitna koliko i svaka druga znanstvena činjenica.

Na početku 21. stoljeća 44 posto Amerikanaca (a slični postoci, manje-više vrijede i u europskim zemljama) smatra da su čovjek i sva bića na Zemlji nastali prije oko 10.000 godina i da ih je stvorio Bog. Pobornici tog kreacionizma i brojni vjerski fundamentalisti, posebno utjecajni u SAD, ne prihvaćaju evoluciju života na Zemlji koja traje već milijardama godina, premda za to postoje nebrojeni dokazi.

Dawkins ustaje protiv očite kreacionističke besmislice, koja se u nekim sredinama čak nastoji prikazati kao „znanstvena teorija" posve ravnopravna s teorijom evolucije, pa stoga i predavati u školama.

Knjiga "Najveća predstava na Zemlji" uzbudljivo je putovanje kroz nepojmljivo dugu evoluciju života, od najjednostavnijih biokemizama do danas. Osim kao odgovor kreacionistima, objavljivanje ove knjige potaknuto je i s 150. obljetnicom prvoga izdanja djela "Postanak vrsta" i 200. obljetnicom rođenja njenog autora, Charlesa Darwina.

 

Preveo Žarko Vodinelić

Izdavač: Izvori

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
08.12.2009. 08:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh