« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
20. 8. 2009.

Knjiga dana - N. Mirošević i suradnici: Atlas hrvatskog vinogradarstva i vinarstva

Reprezentativan vodič kroz hrvatski vinski svijet

Više o

knjiga dana

,

Atlas hrvatskog vinogradarstva i vinarstva

,

Nikola Mirošević

,

enologija

,

knjiga o vinu

,

ampelografija

Još jedno kapitalno djelo hrvatske ampelografije, znanstvene discipline koja se bavi istraživanjima nazivlja, podrijetla i rasprostranjenosti, biološkim i gospodarskim značajkama vrsta i sorata loze te njihovom klasifikacijom i opisom.

Godine 2003. Nikola Mirošević, jedan od najvećih hrvatskih vinogradarskih i vinarskih autoriteta, sa suradnicima je objavio "Ampelografski atlas", bogato ilustrirano izdanje koje je zorno opisivalo devedeset domaćih i svjetskih vinskih i stolnih sorata vinove loze.

Knjiga je obuhvaćala kratki osvrt na pojmove i odrednice iz opće ampelografije, opis najvažnijih podloga za vinovu lozu i popis sorata uz opis i slikovni prikaz mnogih autohtonih, starih, udomaćenih, kao i dio sorata koje rasprostranjene ili uzgojene zauzimaju najveće površine u svijetu.

Nova knjiga Nikola Miroševića i njegovih suradnika jednako je tako reprezentativni "Atlas hrvatskog vinogradarstva i vinarstva",  svojevrsna opuna spomenutom izdanju i zacijelo je jedno od najznačajnijih dijela stručne vinogradarske i vinarske literature uopće na području Hrvatske koju je napisao.

U "Atlasu..." je obrađen je povijesni slijed razvoja vinogradarstva i vinarstva s osvrtom na državne mjere i političke utjecaje koji su ostavili traga na vinogradarstvu, regionalizacija vinogradarskih područja Hrvatske sa svim relevantnim značajkama klime i tla s ovografskim posebnostima uzgoja loze i sortimentsko bogatstvo pretočeno u vrsnoću hrvatskih vina.

Izdavač: Golden marketing - Tehnička knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info
20.08.2009. 12:29:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh