« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
19. 8. 2009.

Knjiga dana - Yann Martel: Pijev život

O suživotu čovjeka i tigra

Ovo izdanje nastalo je nakon što je Tomislav Torjanac kao nepoznati ilustrator iz Hrvatske u svibnju 2006. godine pobjedio na natječaju škotskog izdavača (Cannongate Books) za ilustraciju uspješnice Yanna Martela u konkurenciji 600 crtača iz cijelog svijeta. "Pijev život" prvotno je objavljen 2001. godine a već 2002. osvojio je Man Bookera za fikciju  i naklonost čitatelja iz cijelog svijeta.

"Pijev život" otvaraju autorova djelomično fiktivna djelomična dokumentirana priča o tome kako je ova priča pronašla autora što daje neku simpatičnu ideju o piscu kao o mediju ili možda hvataču niti priče koja nastavlja svoj život u knjizi. Na prvim stranicama nalazimo i posvetu brazilskom piscu Moacyru Scliaru što je pobudilo sumnje u originalnost djela. Optužbe je opovrgnuo sam Scliar u intervjuu za francuski La Presse.

Roman je u osnovi je priča o 16-išnjem dječaku i njegovoj 227 dana dugoj Odiseji na Pacifiku. Nakon havarije u kojoj mu je stradala cijela obitelj šesnaestogodišnji Indijac Pi Patel našao se u čamcu za spašavanje nasred Pacifika, i to ne posve sam. Društvo mu prave zebra, hijena, orangutanica i bengalski tigar, jedine preživjele životinje iz zvjerinjaka koji je Pijev otac namjeravao preseliti u Kanadu. U prvih nekoliko dana tigar, imenom Richard Parker, pojede preostale tri životinje a Pi od tog trenutka i idućih 7 mjeseci, koliko traje njihov suživot (dok spas ne pronađu na obalama Meksika) pronalazi načine da se održi na životu.

 

"'Pijev život' fascinantan je roman o kakvoga se nemamo priliku spotaknuti baš svaki dan, a koji osim što jako često uspijeva zastrašiti i preneraziti, isto tako ne propušta i nasmijati ili pak očarati čitatelja svojim brojnim dionicama prekrasne poetičnosti i dubine, dok književne znalce Martel stavlja na kušnju učestalim asocijacijama na brojna djela svojih prethodnika (od Hemingweyeva 'Starca i more', preko Kyplingove 'Knjige o džungli', 'Guliverovih putovanja' Jonathana Swifta, Vonnegutova 'Gallapagosa' ili Dafoevova 'Robinsona Crusoea', pa sve do Goldingova 'Gospodara muha' i Becketovih drama apsurda).» - iz recenzije Božidara Alajbegovića.

 

Ilustrirao Tomislav Torjanac

Prevela Anka Katušić Balen

Izdavač: Mozaik knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
19.08.2009. 09:06:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh