« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
24. 8. 2009.

Knjiga dana - Michael Allan Cook: Kratka povijest ljudske rase

O prijelomnim trenucima ljudske povijesti

Pregled ljudske povijesti od kamenog doba do 11. rujna 2001. Istražujući prijelomne trenutke ljudske povijesti britanski znanstvenik i povjesničar Michael Cook odgovara na neka od najvažnijih i najzanimljivijih pitanja o našoj prošlosti.

Kako i zašto smo se kao vrsta pojavili najprije na području sjeveroistočne Afrike i zašto je baš drevni Bliski istok bio prvo mjesto gdje se razvila civilizacija? Zašto su se civilizacije u pojedinim dijelovima svijeta razvijale mnogo brže od onih u drugim? Kako su nastale neke od najvećih svjetskih religija i kako je vjerovanje u više bogova zamijenila vjera u samo jednog? I kako to da je baš Britanija, tisućama godina potpuno nebitna regija u ljudskoj povijesti, odigrala tako važnu ulogu u posljednja tri stoljeća?

"Ova je knjiga istodobno namjerno selektivna i nehotično površna. Kao što je Voltaire jednom rekao 'tajna kako biti dosadan jest u tome da se kaže sve', a to je zamka koju sam izbjegavao. Naravno, tanka je linija između onoga da se stvari pre­više pojednostave da bi bile informativne i onoga da se previše zamrse da bi bile usvojive. Nadam se da sam pronašao dobar put s obzirom na to; o čemu će odlučiti čitatelj. Ako vas moja knjiga ne zadovoljava, možete uzeti mnoge druge s drukčijim pristupima

Konačno, moram naglasiti da je ova knjiga namijenjena izrazito to skromnoj svrsi. Nastoji prenijeti pažljivom čitatelju sveobuhvatan osjećaj za strukturu ljudske povijesti i ideju o nekim razlozima zbog kojih je zanimljiva. Pod time mislim kako ne nudim 'veliku jedinstvenu teoriju' povijesti. To, zapravo, možda i nije velika šteta jer bi, ako bih imao takvu teoriju, ona gotovo sigurno bila pogrešna. Imam ideje. Neke od njih su objavljene ideje drugih, a neke su moje vlastite, dosad neobjavljene. Ali, to nisu ideje koje se zajedno potvrđuju ili pobijaju; iako je vrlo vjerojatno da su neke od njih pogrešne, dobri su izgledi da su neke točne."

( iz autorovog Predgovora )

 

Preveo Igor Buljan

Izdavač: Profil International

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
24.08.2009. 11:06:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh