« Knjiga
objavljeno prije 15 godina
13. 7. 2009.

Knjiga dana - Nejc Zaplotnik: Put

Kultna knjiga alpinističke literature

Više o

Nejc Zaplotnik: Put

,

knjiga dana

Slovenski alpinist Jernej (Nejc) Zaplotnik (rođen 16. travnja 1952. u Kranju) alpinizmu se potpuno posvetio od 1969. godine i ubrzo se uvrstio među najuspješnije slovenske alpiniste svoje generacije. Napravio je preko 350 uspona različitih težina po Evropi, Africi i Sjevernoj Americi, sve do tragične pogibije 24. travnja 1983. godine pod ledenom lavinom koja se srušila s južne stijene Manasluja u Himalaji.

Od 1972. godine pisao je planinarske potopise i promišljanja u časopisima ("Planinski Vestnik", "Alpinistične razgledi"), no najpoznatije mu je djelo kultna knjiga alpinističke literature "Put" čije se hrvatsko izdanje napokon pojavljuje dvadesetosam godina po objavi knjige na slovenskom jeziku, u godini kada se obilježava 30. obljetnica od prvog slovenskog, ali i hrvatskog uspona na Mount Everest, u godini kada su se četiri naše cure popele na krov svijeta.

"Put" je na slovenskom jeziku tiskan u više od 30.000 primjeraka i generacijama alpinista i planinara bio je nezaobilazno štivo. Prvo hrvatsko izdanje knjige obogaćeno je c/b fotografijama koje prate Nejčev životni put, od dječačkih dana pa sve do groba pod Manasluom. Predgovor knjizi napisao je Stipe Božić, a pogovor poznati slovenski alpinist Viki Grošelj.

"Nejc Zaplotnik je sasvim sigurno jedna od najkarizmatičnijih osobnosti slovenskog alpinizma. Za tvr­dnju nije dovoljno imati niz značajnih uspona u domaćim i inozemnim planinama. Nije, također, dovoljno da medu njima budu i tri teška prven­stvena smjera na osamtisućnjake, koja su ga 1979. smjestila uz bok slavnom Messneru. Ono najvaž­nije je da je Nejc svoj život živio tako iskreno kako ga je opisao u 'Putu'. Iz tog razloga se tom majstor­skom tekstu nema što dodati niti oduzeti."

(Viki Grošelj )

Prevela Božica Papeš-Mokos

Izdavač: Libricon

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
12.07.2009. 22:38:09
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Slobodan
    02.11.2010. 11:17
    Najbolja knjiga ne samo planinarske literature, vec i licni zivot i put jednog od najboljih alpinista! Preporucujem od srca svima koji zele da se oprobaju u planinama, iskusnim planinarima i svim ljubiteljima prirode, svima koji nastoje da shvate i koji shvataju da je put bitniji od cilja i da od na kraju samo put ostaje i pamti se. Put koji predjemo i ono sto uradimo dok boravimo na ovoj strani sveta, nas put je ono sto se pamti.

    Nek mu je vecna slava i hvala!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh