« Knjiga
objavljeno prije 15 godina
14. 7. 2009.

Knjiga dana - Edo Popović: Priručnik za hodače

Dobrodošao poziv na usporavanje

Više o

knjiga dana

,

Edo Popović: Priručnik za hodače

Živimo brzo, svakim danom sve brže i brže, pritisnuti različitim zahtjevima. Što je tehnologija savršenija, čovjek više radi - to je jedan od paradoksa današnjice. Radimo osam, deset, dvanaest sati dnevno, ponekad i više, radimo vikendima i praznicima, samo da bismo kupili hrpu stvari koje nam, zapravo, ne trebaju.

"Priručnik za hodače" poziv je na usporavanje, na trijezan pogled unaokolo, i zašto ne - na odustajanje od potrošačkog ludila, najozbiljnije bolesti suvremenog društva. Riječ je o trans-žanrovskoj prozi, mješavini fikcije, reportaže, dnevničkih zapisa, eseja, citata prethodnika koji su polaganost otkrivali u prethodnim stoljećima i tisućljećima (Čuang Tse, Seneka, Montaigne, Ikkyû Sôjun, H. D. Thoreau, Aldous Huxley, Ernesto Sabato, Kodo Sawaki i ostali) te fotografija i crteža.

Bilješke za ovu knjigu, stoji u uvodu rukopisa, „nastajale su na mjestima na kojima sam se zaticao proteklih pedeset godina: u buci i dimu kafića, u ponoćnim tramvajima, u mirisu smrekovih šuma, u oblacima koje je maestral dizao na Velebit, u minijaturnim hotelskim sobama s lancem vezanim crno-bijelim portabl televizorom, na crnim egejskim oblucima, u prašini slapova, u treperavoj svjetlosti podzemne željeznice, u rovovima i bunkerima, u oštrini aerosola bolničkih soba, na proljetnom vjetru s oceana, u kolodvorskim čekaonicama, u kafeima bescarinskih zona, iza rešetaka od trske na Starnbergersee odakle u Pustoj zemlji nailazi ljetni pljusak, uvijek hodajući varavom granicom između vode i kopna, neba i zemlje, sna i jave, života i smrti. Nastavi hodati, kaže onaj stari Kinez, jer smrt slijedi upravo jedan korak iza života".

Izdavač: Naklada Ljevak

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
14.07.2009. 12:56:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Stjepan
    23.03.2012. 13:06
    Knjiga je mrak !!Čim odem u mirovinu odoh živjeti u Hercegovačko Crnogorske planine na Trnovačko jezero.Dosta mi je ove buke i zlih i samoživih ljudi !!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh