Knjiga dana - Laura Santini: Italija al' dente
Kako svakodnevno kuhati s dodatkom čarolije.
Poznato je da postoji komponenta okusa, umami - kako su je nazvali Japanci - koja jest ono nešto što jelo čini ukusnim i sočnim, što ga izdvaja od običnoga i trenutačno pretvara u poseban i osobit užitak. No, što je to nešto i kako doći do toga?
Ovladate li osnovnim vještinama, vladat ćete umijećem pravih majstora kuhinje. Oslanjajući se na tradiciju talijanske kuhinje Laura Santini svojim dosjetljivim, originalnim i praktičnim receptima radi iskorak u gastronomskoj inovaciji i stvara jedinstven kulinarski doživljaj.
Ova knjiga sagledava tradicije i sastojke talijanske kuhinje i pokazuje nam kako istovremeno možemo uživati u kontinuitetu i inovaciji. Primjenjuje ideje alkemičara te tehnike generacija bakica i čuda od djece. To nije knjiga tipa sam svoj majstor koja pristupa talijanskoj gastronomiji korak po korak, poput priručnika za automehaničare -takvih ima i previše - nego pristup kuhanju koji u svojoj primjeni zahtijeva inteligenciju i kreativnost a ne slijepu poslušnost. Svi su recepti isprobani, bilo daje riječ o temeljnim receptima za niz varijacija ili o jedinstvenim jelima poput goveđe pržolice u barolu ili autoričinoj verziji osso bucca.
Za ovu svoju knjigu Laura Santini je osvojila Nagradu za najbolju debitantsku kuharicu koju dodjeljuje The Guild of Food Writers.
Izdavač: Školska knjiga
Opširnije: Moderna vremena Info
Novi komentar