Metro-portal.hr

objavljeno 15.12.2010. 10:10:46
15. 12. 2010.

Knjiga dana - Laura Santini: Italija al' dente

Kako svakodnevno kuhati s dodatkom čarolije.

Fotografija vijesti

Poznato je da postoji komponenta okusa, umami - kako su je nazvali Japanci - koja jest ono nešto što jelo čini ukusnim i sočnim, što ga izdvaja od običnoga i trenutačno pretvara u poseban i osobit užitak. No, što je to nešto i kako doći do toga?

Ovladate li osnovnim vještinama, vladat ćete umijećem pravih majstora kuhinje. Oslanjajući se na tradiciju talijanske kuhinje Laura Santini svojim dosjetljivim, originalnim i praktičnim receptima radi iskorak u gastronomskoj inovaciji i stvara jedinstven kulinarski doživljaj.

Ova knjiga sagledava tradicije i sastojke talijanske kuhinje i pokazuje nam kako istovremeno možemo uživati u kontinuitetu i inovaciji. Primjenjuje ideje alkemičara te tehnike generacija bakica i čuda od djece. To nije knjiga tipa sam svoj majstor koja pristupa talijanskoj gastronomiji korak po korak, poput priručnika za automehaničare -takvih ima i previše - nego pristup kuhanju koji u svojoj primjeni zahtijeva inteligenciju i kreativnost a ne slijepu poslušnost. Svi su recepti isprobani, bilo daje riječ o temeljnim receptima za niz varijacija ili o jedinstvenim jelima poput goveđe pržolice u barolu ili autoričinoj verziji osso bucca.

Za ovu svoju knjigu Laura Santini je osvojila Nagradu za najbolju debitantsku kuharicu koju dodjeljuje The Guild of Food Writers.

 

Izdavač: Školska knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
15.12.2010. 10:10:46
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-laura-santini-italija-al-dente/52727/