« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
16. 1. 2010.

Knjiga dana - Krešimir Peračković: (Za)što raditi u postindustrijskom društvu?

Promjene u društvenoj podjeli rada na početku 21. stoljeća.

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

postindustrijsko društvo

,

podjela rada

Ova je knjiga ponajprije fokusirana na pitanje što raditi u postindustrijskom društvu, a to otkriva i podnaslov "Promjene u društvenoj podjeli rada na početku 21. stoljeća", što je ujedno i glavni istraživački i analitički problem. No, razmatraju se i ostala spomenuta pitanja, polazeći od određivanja temelj­nih društvenih procesa koji utječu na promjene u podjeli rada, ali i učinka koje ta nova, postindustrijska podjela rada izaziva.

Središnji pojam, a može se reći i glavni predmet knjige, jest postindustrijsko društvo, čemu je dana posebna pažnja, među ostalim i zato jer knjiga "Dolazak postindustrijskog društva" (The Corning of Postindustrial Societu) Daniela Bella, prvoga teoretičara postindustrijskog društva, nije prevedena, a autor se gotovo i ne spominje u sociološkim udžbenicima.

Njegovo je istraživanje još u 50-im godi­nama 20. stoljeća pokazalo da se dogodila radikalna promjena u podjeli rada, i u SAD-u i u bivšem istočnom bloku, koja se očitovala u značajnom porastu uslužnih djelatnosti i zanimanja i smanjenju udjela industrijskih radničkih zanimanja. Tu promjenu on naziva postindustrijskom a, polazeći od te pos­tavke, željelo se provjeriti što se dogodilo s podjelom rada u Hrvatskoj i može li se i za naše društvo reći daje postalo postindustrijsko.

 

Izdavač: Alinea

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
16.01.2011. 20:27:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh