« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
15. 1. 2011.

Knjiga dana - Friedrich Dürrenmatt: Tunel i druge pripovijetke

"Tunel" slovi kao klasik među ekspresionističkim kratkim pričama.

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

ekspresionizam

,

Friedrich Durrenmatt

Kratka pripovijetka "Tunel" spada u najpoznatija autorova djela i slovi kao klasik među ekspresionističkim kratkim pričama. Njezin protagonist je dvadesetčetverogodišnji student koji jednog nedjeljnog jutra ulazi u vlak; ubrzo se počinje čuditi što vlak toliko dugo prolazi kroz zapravo kratak tunel, da bi ubrzo utvrdio daje strojovođina kabina prazna, da se lokomotiva ne zaustavlja, a da kočnica u slučaju nužde ne funkcionira.

Vlak koji srlja u ponor može se tumačiti kao život čovjekov što protječe uređenim putanjama, jureći ususret katastrofi (smrti, ništavilu ili neizvjesnosti), ukazujući pritom na čovjekov strah iza kojega se skriva.

 

Friedrich Josef Durrenmatt (1921-1995), švicarski pisac, dramatičar i slikar, jedan od najpoznatijih suvremenih švicarskih autora, na sebi svojstven način, naime onaj postavljanja paradoksa, zauzimanja neočekivanog gledišta, općenito problematizira pitanje pojedinca i mase, pitanje onoga drugog i, konačno, pitanje prava na život nekoga ili nečega što se razlikuje od većine.

 

Preveo Dubravko Torjanac

Izdavač: Scarabeus naklada

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
15.01.2011. 01:24:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh