« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
4. 9. 2009.

Knjiga dana - Ivo Špigel: Kud to ide?

Ogledi o informacijskom društvu 1993. - 2008.

Više o

Ivo Vajgl

,

knjiga dana

Zbirka kolumni Ive Špigela objavljenih u časopisima Mreža i Bug. U preko petnaest godina kolumnističkog rada Špigel je pratio i komentirao ključne trendove i događaje u nastanku informacijskog društva u Hrvatskoj i svijetu, još od vremena "prije nego je Al Gore izumio Internet".

Ivo Špigel danas je suvlasnik i član uprave Perpetuum Mobile d.o.o., jednog od prvih privatnih informatičkih poduzeća u Hrvatskoj. Čitateljima časopisa "Bug" i "Mreža" poznat je kao dugogodišnji kolumnist prvo jednog, a potom drugog izdanja. Špigel je kolumne u "Bugu" počeo pisati 1993. godine, a od tada do danas one prate svjetske i lokalne high-tech trendove, razvoj i popularizaciju servisa bez kojih nam je danas život nezamisliv (npr. e-mail!), kupnje i preuzimanja, državnu informatičku politiku ili nedostatak iste, i probleme i frustracije iz perspektive običnog "smrtnog" korisnika.

Iako su oni koji se zanimaju za IT sektor vjerojatno barem dio ovih Špigelovih kolumni pročitali u publikacijama u kojima su izlazile, većina potencijalnih čitatelja će se s njima sada susresti po prvi put. Za njih bi one trebale biti posebno zanimljive jer se ovu knjigu može doživjeti i kao svojevrsni vremeplov s obzirom na vrijeme prvotnog, originalnog objavljivanja tekstova.

A kako je sam IT sektor toliko dinamičan da su promjene koje se u njemu događaju daleko "brže" nego li u brojnim drugim sferama, desetak i više godina odmaka od vremena prvotnog objavljivanja doimlju se i mnogo dužim periodom. Zamislite se i sami... npr. koje ste godine prvi puta prosurfali webom? Vjerojatno vam se čini da je to bilo jako davno, ali kada brojke (godine) stavite na papir...?

Izdavač: Bug

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
04.09.2009. 03:49:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh