« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
29. 8. 2011.

Knjiga dana - Inge Braun: Mljac

Veganska kuharica za uživanje u ukusnoj, zdravoj i okusima bogatoj hrani

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

kuharica

,

knjiga dana

,

veganstvo

Veganstvo već dulje vrijeme u našoj zemlji nije stvar egzotike, a ne zahtijeva niti posebne tečajeve kuhanja, kulinarske muke ili velike izdatke. U Hrvatskoj sve više raste zanimanje za hranu biljnoga podrijetla, a slasna jela bez mesa, jaja, životinjskoga mlijeka i meda čuvaju naše zdravlje, vitku liniju i vedar duh. Za sve kojima je stalo do životinja, zdravlja i okoliša uživanje u ukusnoj, zdravoj i okusima bogatoj hrani pravo je otkriće i užitak za nepce.

Sve veća potražnja za namirnicama biljnoga podrijetla, bilo od strane 160 000 vegetarijanaca i vegana u Hrvatskoj, bilo od strane velikog broja ljudi koji podržavaju takav način prehrane, dovela je do povećanja njihove ponude. Stoga se danas na policama trgovina mogu, osim uobičajenih namirnica biljnoga podrijetla, naći i razne biljne paštete, salame, kobasice, majoneze bez jaja, pšenično meso (seitan) i biljni sir (tofu).

Glavna namjera pri oblikovanju i izboru recepata za ovu kuharicu bila je pružiti kulinarski užitak svima koji vole svakodnevna, okusima i mirisima bogata jela. Predjela, glavna jela i deserti, temeljeni na povrću, žitaricama i voću, zadovoljit će i najzahtjevnije gurmanske prohtjeve!

Napravljena u suradnji s austrijskom udrugom VGT (Verein Gegen Tierfabriken), kuharica se oslanja na klasičnu austrijsku kuhinju, koja se uvriježila i u hrvatskim krajevima kroz povijesno-kulturne veze Hrvatske i Austrije, što je čini dodatno zanimljivom. Nudi preko 50 recepata za bečki odrezak, punjenu papriku, sarmu sa zapečenim krumpirom, lazanje, gulaš od graha s kobasicama i noklicama, tiramisu, išlere, palačinke s čokoladom, tortu od lješnjaka i druga jela.

 

 

Prevela Gordana Hećimović

Izdavač: Dvostruka duga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
29.08.2011. 12:50:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh