« Knjiga
objavljeno prije 10 godina
30. 8. 2011.

Knjiga dana - Hilary Mantel: Wolf Hall

Uzbudljiv povijesni roman smješten u tudorsku Englesku, u vrijeme vladavine kralja Henrika VIII.

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

Man Booker

,

knjiga dana

,

povijesni roman

,

Hilary Mantel

Donoseći istovremeno, kroz fikcionalnu biografiju državnika Thomasa Cromwella, prvog grofa od Essexa, snažan bildungs-narativ, detaljan prikaz dvorskih intriga kao i svakodnevnog života širokih slojeva te dojmljivo skicirani okvir "velike", političke povijesti onodobne Europe, "Wolf Hall" je vjerojatno najkompletniji, izniman roman epohe; najbolji dokaz da je žanr još uvijek itekako živ, suvremen i uzbudljiv.

Engleska prve polovine šesnaestog stoljeća zemlja je visoke kulture i velikih renesansnih umova, ali i država koju tresu ratovi, bolesti i politička previranja, a bliži joj se i vjerski raskol: zbog nekonvencionalne Henrikove ženidbene politike engleska crkva odvaja se od Rima, a prijete i ozbiljne vanjskopolitičke posljedice.

Meštar Cromwell, nekada kovački sin, vuče sve konce; pomno nadzire kraljeve romanse. Nemoguće je predvidjeti gdje će njegove spletke u ime Engleske odvesti kraljevstvo...

 

Hilary Mantel je bivša socijalna radnica i filmska kritičarka, a danas uspješna spisateljica, dobitnica nagrade Man Booker za roman "Wolf Hall" 2009. godine.

 

Preveo Petar Vujačić

Izdavač: V.B.Z.

Opširnije: Moderna vremena Info

 

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
30.08.2011. 12:27:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh