« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
15. 6. 2010.

Knjiga dana - Gretchen Rubin: Projekt Sreća

Kako pokloniti dovoljno pažnje stvarima koje su doista važne

Fotografija vijesti
Više o

sreća

,

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

samopomoć

,

hendikepirane osobe

Gretchen Rubin jednog je kišnog poslijepodneva doživjela epifaniju na najneobičnijem mogućem mjestu: u gradskom autobusu. „Dani su dugi, a godine kratke", shvatila je. „Vrijeme prolazi, a ja ne poklanjam dovoljno pažnje stvarima koje su doista važne." U tom je trenutku odlučila cijelu jednu godinu posvetiti projektu Sreća.

Puna humora i zanimljivih uvida, napisala je kroniku svojih pustolovina tijekom tih dvanaest mjeseci koje je provela provjeravajući valjanosti mudrosti drevnih vremena, najnovijih znanstvenih istraživanja, te lekcija popularne kulture o tome kako biti sretan.

Nije željela posve promijeniti život. Naprotiv, usredotočila se na život kakvim je u tom trenutku živjela. Za svaki je mjesec donosila niz odluka: izrazi ljubav, zatraži pomoć, zabavi se, zahvaljuj se drugima, zaboravi na rezultate. Istodobno je zaronila u načela koja su odredili veliki stručnjaci kao što su Epikur ili Thoreau, ili suvremenici, Oprah i Martin Seligman, ili velikani kao što je Dalaj lama, a sve to kako bi otkrila što je kod nje djelotvorno.

Njezini su zaključci ponekad bili iznenađujući - otkrila je da novac može kupiti sreću, ali kad se mudro troši; da nam pokloni mogu pokvariti raspoloženje; da izražavanje negativnih osjećaja ne znači i da ih otpuštamo; da već i najmanja promjena može značiti puno. A ti se zaključci protežu od onih najbanalnijih i praktičnih do onih produhovljenih.

 

Prevela Aleksandra Bartolović

Izdavač: Planetopija

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
15.06.2010. 10:56:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh