« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
16. 6. 2010.

Knjiga dana - Nada Kisić Kolanović: Muslimani i hrvatski nacionalizam 1941. - 1945.

Za bolje razumijevanje islama i muslimana u Hrvatskoj

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

NDH

,

muslimani

,

knjiga dana

,

hobotnica Paul

Autorica obrađuje jedan segment povijesti NDH koji u našoj historiografiji nije do sada temeljitije istražen, a to je odnos hrvatskog nacionalizma i muslimanske inteligencije, posebno onog njezina dijela koji je prihvatio hrvatsku nacionalnost, a svoje je djelovanje iskazivao putem islamske tradicije.

Ova knjiga o hrvatsko-muslimanskim odnosima 1941. - 1945. nastala je tijekom rada na znanstvenome projektu Hrvatskoga instituta za povijest u Zagrebu s ciljem što cjelovitije obrade povijesne problematike Nezavisne Države Hrvatske. U svome idealnom obliku istraživanje hrvatskoga nacionalnog diskursa prema muslimanima i islamu moglo bi se rukovoditi intencijom da se u povijesti drugih pronađu elementi vlastite povijesti.

Jedan od recenzenata, dr. Husnija Kamberović, ovako je ocijenio djelo: "Ova knjiga, međutim, teži sveobuhvatnoj analizi kulturoloških aspekata položaja muslimanske zajednice u NDH. Takvim pristupom ova će knjiga sigurno naći mjesto u hrvatskoj i regionalnoj historiografiji, a njezini će čitatelji biti ne samo profesionalni historičari iz Hrvatske i regije, nego i studenti povijesti, te šire čitateljstvo. Ona će pridonijeti boljem razumijevanju ne samo historije Drugoga svjetskog rata nego i boljem razumijevanju islama i muslimana u Hrvatskoj."

 

Izdavač: Školska knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
16.06.2010. 10:47:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh