« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
biograf tvrdi

Garcia Marquez neće više objavljivati romane?

Iako i dalje ciljelo vrijeme pište, upućeni tvrde da je poznati književnik zaključio karijeru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

roman

,

Gabriel Garcia Marquez

,

Sto godina samoće

Kolumbijski književnik Gabriel Garcia Marquez, autor čuvenih "Sto godina samoće", neće više objavljivati nove romane, smatra Britanac Gerald Martin, autor jedine autorizirane biografije o dobitniku Nobelove nagrade za književnost 1982. godine.

"Kaže da sve svoje vrijeme provodi pišući, no ako me pitate hoće li tu biti novih objavljenih stvari, ne vjerujem", kazao je biograf povodom izlaska svoje knjige "Gabriel Garcia Marquez, jedan život" ovaj tjedan u Meksiku.

Biografija od 500 stranica objavljena je na engleskom u listopadu 2008.

Nedavno je i španjolska književna agentica Carmen Balcells, koja se brine o djelima toga nobelovca već godinama, izjavila da on više "neće pisati".

Garcia Marquez (82) je taj dio demantirao, ali nije rekao hoće li išta više objaviti. "Jedino je sigurno - ništa drugo i ne radim nego pišem", kazao je pisac početkom travnja kolumbijskom dnevniku El Tiempo. "Moj se rad ne sastoji u objavljivanju nego u pisanju. Jedino znam kad će kolači koje pripremam biti pečeni", dodao je.

Zadnji roman Garcie Marqueza, "Sjećanje na moje tužne kurve" objavljen je na španjolskom u listopadu 2004. Nešto više od godinu dana kasnije pisac je priznao da mu nedostaje inspiracije. "Godina 2005. bila je prva u mojem životu u kojoj nisam napisao ni retka", povjerio je katalonskom dnevniku La Vanguardia. (hina/metro-portal)

29.10.2009. 11:48:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh