« Knjiga
objavljeno prije 15 godina
02. 07. 2009.

Knjiga dana - Arsen Dedić: Zidne novine

Novi stihovi pomalo umornog heroja

Arsen Dedić oduvijek je gradio specifičnu poziciju na sceni... u književnosti i oficijelnoj kulturi nastojao je biti "crnom ovcom" ili "bijelom vranom", ostati "slijepim putnikom" u književnopovijesnom vremeplovu, čak "stranputnikom" u generacijskim ili stilskim svrstavanjima. Neposredan kao rijetko koji drugi pisac, Arsen Dedić je opušteni autor duhovitih i melankoličnih, zanosnih i gorkih stihova, pjesnik iznimno zainteresiran za poziciju iz koje govori.

Mnoge njegove formulacije izričito tragaju za poetičkim premisama pjevanja, vrlo je učestao i svjestan njegov napor da svoj položaj odredi s onu stranu konvencije i akademizma, mimo generacije i fahidiotizma, a opet da se ne udalji od bitno kreativnih i egzistencijalno uvjerenih uporišta poetskoga govorenja. Možda nitko nije poput njega pronašao "dobitnu" kombinaciju elitizma i popularnosti, potrošivosti i "prokletosti" poetskoga statusa.

Nakon zbirke pjesama "Padova" (i odgovarajuće bolesničko-terapijske empirije) logično je da u njegovim novim stihovima pretežu tamniji, rezigniraniji i melankoličniji tonovi. Nostalgično se osvrćući unatrag, morat će priznati "htio sam da me vole", no i razočarano ustanoviti "sve je ono pravo tako brzo prošlo", jer "brzo se trošilo što je brzo niklo", odnosno: "sve što sam sakupljao sad me vodi kraju".

Ili kao što je odlično zapazio Tonko Maroević - "Heroj je umoran", stoga ne preostaje nego svoditi račune.

 

Izdavač: Profil International

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
02.07.2009. 10:33:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh