« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
12. 11. 2010.

Knjiga dana - Akeksandar Novaković: Vođa

Dobitnik V.B.Z.-ove nagrade za roman godine. Priča o svim našim zločinima i o svim našim zločincima.

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

zločin

,

knjiga dana

,

vbz-ova nagrada

,

Aleksandar Novaković

Roman "Vođa" Aleksandra Novakovića (rođen je 1975. godine u Beogradu) precizna je i bolna vivisekcija onog brutalnog, oholog i dozlaboga paranoičnog duha ispunjenog vječno nezadovoljivom mržnjom i prezirom, duha, dakle, koji pokreće, opslužuje i hrani sve naše ratove od pamtivijeka pa do današnjeg vremena.

Smještena u samo jedan dan, Vidovdan historijske 1914. godine, i krećući se odatle unazad i unaprijed te pokrivajući tim naglim i neočekivanim skokovima razdoblje od gotovo četrdeset godina, ova neobična priča vodi nas čudnovatim i mračnim putanjama protagonista Stojana Stamenkovića, kapetana 5. čete Drugog puka VKS, čovjeka oluje i vihora, krvoloka Balkanskih ratova, nemilosrdnog zatirača Bugara, istjerivača Turaka, masovnog ubojice nedužnih civila u Albaniji, čovjeka bez samilosti, otpatka crnorukaške zavjereničke bratije, notornog pijanca i lutalice, i predstavlja vrhunski delirium tremens pripovjedačke umjetnosti, prostor na kojem se košmarna, alkoholom natopljena snoviđenja i još mračnija stvarnost susreću i tvore nadasve uzbudljivu romanesknu građu.

Roman "Vođa" strašna je priča o svim našim zločinima i o svim našim zločincima. Bilo ih je u prošlosti, ima ih i danas, a bit će ih - tih neiscrpnih, neuništivih, vječnih strašnih Stojana Stamenkovića - i u budućnosti. Iako precizno smješten u jedno vrijeme i jedno razdoblje, ovaj kratki roman univerzalna je priča o zlu koja ne poznaje granice i koja je - a to je svakako najstrašnije od svega - jednako razumljiva svuda.

 

Izdavač: V.B.Z.

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
12.11.2010. 10:16:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh