« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
2. 12. 2008.

Knjiga dana: Jamamoto Cunetomo: Umijeće samuraja

Moderna vremena info za vas su izabrala...

Kliknite na sliku i povećajte je
Kliknite na sliku i povećajte je
Više o

knjiga dana

,

Umijeće samuraja

Bušido - Način ratnika - dugo se u Japanu smatra estetikom življenja, pristupom koji život, baš kao i smrt, preobražava u umijeće. Hagakure (doslovce „skriven medu lišćem") jedinstveno je i vrlo cijenjeno djelo u književnosti o bušidu koje pruža sveobuhvatnu sliku samurajskoga života i kodeksa ponašanja iz perspektive osobite tradicije područja Saga, područja kuće Nabešima smještene na sjeverozapadnom Kjušu.

Autor Jamamoto Cunetomo (1659.-1719.) bio je samuraj skromna položaja koji je od devete godine života služio drugom daimjou Nabešime, Micušigeu. Međutim, nije bio u vojnoj ni upravnoj službi, već je služio kao čuvar gospodarevih knjiga, posebice njemu dragih knjiga o japanskom pjesništvu.

Tijekom godina službe upoznao je običaje, učenja i predaje koje je opisao u ovom djelu, stoga osobni komentari i sjećanja ovo djelo čine još bogatijim i posebnijim. Djelo je sabrano na temelju Cunetomovih usmenih kazivanja u pero svomu vjernomu slugi imena Taširo Curamoto, između 1710. i 1716.

Ovo luksuzno i vrhunski opremljeno izdanje popraćeno je brojnim vrlo lijepim ilustracijama, i pruža čitatelju rijedak sklad teksta i slike unutar korica knjige.

preveo Emilio Nuić

Izdavač: Planetopija

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Nenad Bartolčić
02.12.2008. 12:07:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh