« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Ban Ki-moon

Klimatske promjene ubrzavaju se zbog djelatnosti ljudi

Glavni tajnik UN-a izjavio je kako je stajalište Ujedinjenih naroda po pitanju klimatskih promjena i dalje nepromjenjeno

(Getty Images)
Više o

Ban Ki-moon

,

klimatske promjene

,

ljudi

"Ništa što je izašlo u javnost u rezultatu nedavnih hakerskih upada u e-mailove nije bacilo sumnju na osnovnu znanstvenu poruku o klimatskim promjenama, a ta je poruka jasna - klimatske promjene se događaju puno, puno brže nego što ih mi postajemo svjesni i mi ljudi smo glavni uzrok", kazao je.

Ova njegova izjava je reakcija na uzbunu koju je u javnosti izazvala pojava povjerljivih e-mailova iz računala Odjela za istraživanje klime britanskog Sveučilišta East Anglia, u kojima skeptici upozoravaju da znanstvenici ponekad preuveličavaju važnost klimatskih promjena i da manipuliraju dokazima.

Govoreći o konferenciji UN-a o klimi, koja je počela u ponedjeljak u Kopenhagenu, Ban je rekao da očekuje da će taj sastanak biti uspješan unatoč očekivanjima da na njemu neće biti postignut zakonski obvezujući sporazum o globalnim ciljevima za smanjenje emisija ugljikovog dioksida.

"Ja sam ohrabren i ja sam optimist", rekao je Ban novinarima i dodao da očekuje da će sporazum u Kopenhagenu imati snagu i učinkovitost i da će uključiti određene preporuke za ublažavanje utjecaja klimatskih promjena, prilagođavanje, financiranje i tehnologiju. (hina/metro-portal)

08.12.2009. 20:01:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh